英國d CS master conversion 如何?

74 回覆
1 Like 8 Dislike
鳩搵... 諗住先搵份生存到既工先...做車房都好
點解mech唔讀上去
咁不如做住mech先反正有個degree
我係香港除左個degree 外得一年mech 工作經驗去到真係唔知點搵related 工
有個module玩Matlab,愈玩愈有趣
趁新鮮 試下入d grad scheme?我都只係做過一個mech-related 既實習
就係咁就想玩CS,定你係鐘意做computation 學啲嘢好唔同喎
英國有人PhD都照入graduate scheme,所以可以照報
Both啦,我FYP都揀左computation野玩
video processing好多都仲用緊C++
我以為一定要Fresh grad/ grad後一年內
應該香港先係咁
Matlab同真係打code差好遠
樓主都係問下啲cs fd R
下 d lecture note黎睇
做一次啲assignment 再講啦

另外C++雖然係舊但打底一流
話學python 先嗰啲真係得談笑
學第二隻language 又要重新黎過
你都係學哂C++同Java先啦
都幾好,master畢業可以諗諗
Software engineer 未必有computation玩,除非你搞high Performance Computing 嗰邊。
Final year lah
講番呢三年做過啲乜先
Yr1 我學java起手
Yr2 c++ basic 之後上comp2012 學埋c++啲in depth 野 data structure generic coding polymorphism template 呀 果啲野
當然都有啲數course 同 algorithm course
跟住今年yr3 完operating system software engineering
其實就差唔多完
C++>C
C++有procedural object oriented 嘅concept
咁c++當然繼承c嘅memory management
學c++ 你轉番c又得 java又得
行hardware 果啲好多都係用c寫
Software 多數都會用番object嘅concept
上面啲人又話c#>c++
係 出嚟做係多用新language
我讀果陣都有問過prof點解唔教c#
佢嘅答覆話 上堂教嘅只不過係coding 嘅concept
你既然連難嘅language 都搞得掂
新果啲只不過係填埋難嘅language 嘅缺陷
同埋方便啲咁
就好似學lamda expression 呢個例子
你都要識咩叫function 先知道lamda expression有咩用嫁
祝樓主好運
些牙一個dc group
https://discord.gg/g2uafg
成日係果度問功課
入面好多勁人
應該有英國佬係谷到
你可以問下佢地本地人嘅意見再睇下點
因為我係香港讀 真係唔知英國咩環境
但要學嘅就得咁多
都係 學C++好過 唔該巴打
我個FYP其實係大部份mech野+少部份cs野 不過都好玩
巴打好詳細 多謝先 我都係諗住學C++先
不過一年cs master唔知點追返人3/4年既時間
唔訓就追到
你做fluid定solid嗰邊
不過揀得cs都預左學習無止境
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞