英國d CS master conversion 如何?

74 回覆
1 Like 8 Dislike
小弟係英國u grad 讀mech eng,諗住讀個CS master conversion轉行去IT,aim做software engineer。想問有無人讀過呢類course,可否講下效果如何 報左Bristol, ucl 同 ic 呢三間既conversion master。

利申 coding底唔強,自學過下python。本身諗住報d 比stem讀上去既CS master 搏下但太遲。
C++係基本
Cs講好多logic
C++多數會涉及到
建議學多個c++先
利申先 ust ug cs
巴打讀緊year幾?
如果個cs master教C++起手,我好無summer自己學一學C++先? 定學java
我都諗緊報CS 但係真係零經驗
但係course description又話係專俾無讀過computer相關科目既人讀
咁你咪可以報
出黎做software engineer 點都會用到Java / C++ 掛?
你真係信?
點解唔信? 文科都入得
Aston
我係想學隻low level 同 oop 既 language
你建議C#?
你報2020 entry? 未過ddl咩
佢個description,要GCSE math 有b就得啦
留個靚名
順便推推
如果勁Ge u, ic UCL 應該會expect 你已經識Java 同C 掛
因為engine year 1 教 C, year 2 教java

利申 UCL engine
ucl個msc CS好似教python 同 java ,ic個msc CS教C++,
我諗一係自學java 同 或者C++/C

between C++ 定 C 起手先比較好 唔係太識
我都係讀ust mech又對coding有興趣想轉行cs諗住盡快過英國 留名
巴打諗住轉去做咩role
聽聞ucl cs都算ok
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞