[BNO熱] 其實問有幾多人一開會即走,不如問搵工strategy

118 回覆
18 Like 6 Dislike
鬼佬真係玩 architectural design
香港啲炒業棺材劏房
又唔關事既, 始終有人要執行唔一定淨係design
只不過係英國經濟又差人工又低
可能做藍領先好
淨係當地嘅 building ordinances 同 regulations 同 trade practice 都要重新適應
我見啲人話24歲就完啦
希望2022年前考晒CFA FRM
不過2022死左未都唔知
武肺未完,去到都唔會有工做
有幾千萬做乜靠bno移民?
我諗其實BS佬應該相對易pickup啲
好多時都係睇BS EN做人
以電燈佬為例, EMSD 份 COP 好多內容都係參考 7671,要跟返當地例應該係快上手嘅

始終工程都叫專業,係識嘢嘅啲相關知識去到邊都用得返出嚟

當然人哋請唔請又另一件事
當然人哋請唔請又另一件事

就係擔心呢樣野,佢地想我地去幫佢執下屎,踢完波有人清下垃圾,我地又諗白領又戇鳩啲
無專業 諗住去嗰邊都係做下Waiter/ Sales 嗰啲 好彩英文都還好
ucem?
做嘢風格同手法都要重新適應
點會唔當呢 真係8大 其實係世界上都有一定認受性
講真香港有幾多 REW 真係睇過 7671, 肯睇哂 COP 已經偷笑,落場大部份人咪話跟圖跟 spec 做,點解咁做?唔知呀,總知寫左咁做

仲有有牌果班最叻咪指指點點叫師傅搞撚掂佢,你去到 uk 你就係果個埋位砌嘅師傅
就算去到肯屈就做 hardcore 技術野都唔掂,因為香港淨係 train professional 去做 paper work, 要實際埋位砌連舊嘢點用點駁都未知
Learn to survive 同 learn for exam 係兩回事
你要生存你就要開囗講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞