[BNO熱] 其實問有幾多人一開會即走,不如問搵工strategy

118 回覆
18 Like 6 Dislike
做cable containments 劃圖都要識cop 啦
點揀最想做嗰啲啫
八大非專科做admin
人生是咪已完
REW 識 COP 係應份
唔係出左事俾 EMSD 告都唔知衰乜就自己攞嚟
雖然你講我啱, 但engineer 又唔一定係rew

反而諗緊rew 在uk 有無用
未,會試
睇過uk d搵工網有offer visa sponsorship 果堆10份有9份都係nurse即係其他行業唔洗諗
我想講嘅BS係building surveying
英國啲building control code同玩法同香港BD果啲有好大分別
要pickup唔會太難但開頭肯定要由低做起儲當地經驗習慣返行內個玩法
I mean佢有d工請唔到人先會用visa sponsor請外人,如果你個工種果邊都夠人就算你唔洗visa我估僱主點都係本地人優先?睇佢而傢visa sponsor請咩工咪知你過去難唔難搵工
有CHARTER 英國D 學會 點都有著數,自己上下GLASSDOOR 搵工網睇下D REQUIREMENT 先,或者搵AGENT ?
我唔係讀ucem
不過都算了解行情
所以估
教大、嶺大、浸大當野雞,
其餘五間QS ranking全球入100名就可以
BU傳理新聞得唔得?外國知唔知係神科 如果要去到外國做傳媒?
香港圍內會知BU傳理勁,但英國d老闆一來唔會知,二來唔會咁有心機search嗰科ranking
佢可能會以為係三大嘅仲好 但陣間走寶
過bu好似QS ranking有2xx都可以接受,LU addu呢兩間冇ranking就...
RICS- Valuation/Leasing/GP係英國有無得撈

gp就諗起
我覺得走之前要research 自己個牌/ 專業 英國受唔受, 要唔要再考牌/讀其他野。如果要, 依家做定準備功夫咁你去到唔洗好似唔知發生咩事咁。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞