[BNO熱] 其實問有幾多人一開會即走,不如問搵工strategy

118 回覆
18 Like 6 Dislike
佢12月香港吹緊23條時已經plan緊,
國安法只係將成件事加快進行。
咁你用bno 咪可以留幾千萬自己用,唔使俾佢綁住
本身有BC啦下嘛

BNO未有detail,過去做乜
則師都難撈,咁其它人點算
冇問題
風火水電乜7都識
我諗就算英國唔搞平權
佢朋友都係決定走 當平時移民咁搞 冇話反唔反口
宜家有千幾萬唔係更好咩?
都唔一定嘅
我識有啲做sub仔嘅engineer對cop, bs en standards 同施工都熟
當然叫落手安裝係另一回事啦,一開始一定雞手鴨腳啦

所以我都係話有料嘅就唔怕到當地會唔識嘅
都叫睇慣睇熟嘅,

釘板扎鐵落石矢,粗幼木工,玻璃砌石,

仲有咩
香港都難入, 去到先學/做未必可行

發現一啲已移民英國blogger 好唔想
bno平權
其實我某程度上係同意佢嘅講法,我上午興奮完BNO平權,下午已經諗呢個結果唔係我自己爭取,係一大班可能連BNO都無嘅小朋友爭取

係好心嗡,但望住自己,再望下楊潤雄真係無得唔走

咁樣叫鬥黃?我都唔知,我知有好多半年前直頭講黑衣人正仆街阻住地球轉嘅人今日都申請緊BNO,... 有咩意思
有冇工程撚
諗緊過去讀個master會唔會好啲

利申:grad左冇耐
有無移民左既QS巴絲可以分享下你地既經歷?
1. 我見網上D大招工網, eg. indeed, seek, etc. 其實QS工作薪金待遇唔算差香港好多(未扣tax前),咁去到當地係咪一定會比當地公司壓低你地既salary below average?
2. 去到當地做QS,個模式係咪同香港差天共地?會唔會就算你係香港做左10年8年去到個邊係完全apply唔到香港嗰套,又要從低做起?
3. 當地公司環境既話其實會不會被同事暗中排擠(即係你feel到佢地唔like你但係又唔係做到好出面嗰種,好撚陰濕)
如果仲有其他想分享既不妨講出黎,比我地學下野

P.S. 小弟同女友好想出走,但係鑒於身邊真係好少朋友可以作參考,我知道到時候移民既話,碰釘撞板既事情肯定唔少,只是希望有多D前人可以分享下比一小撮有心想移民既QS借鑒
寫得engineer應該要牌
宜家乜撚野牌都值錢
HVAC?

其實都係歸類為mech eng?
洗乜諗
而家係走難唔係移民
基本上乜鳩肯請你你都要做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞