Lego 討論區(13) 丷彳禾龷日亻廿人

1001 回覆
12 Like 2 Dislike
今日轉登去太古買,都算快
好多人拎完籌入去又慢慢揀埋其他野買
無籌既又可以入去買其他野
但比錢條隊又mix 哂兩堆人
比錢時又要申請做member
間鋪又唔可以容納太多人
搞到要門口排隊
個鋼琴係唔係可以分別detect到25個鍵?透過手機出聲?
https://www.youtube.com/watch?v=AyY2Fn1XPqc

佢呢條片又話唔係
今日幫2個fd買各1 加埋自己果set
1條友拎2琴2灰機 做Gym都冇咁辛苦
好快咁scan 過, 佢自己都無trial 試過先, 成段都loop 緊啲網頁同官方片

其次係一早講左係用個電話apps 黎發聲, 唔係部國自己發聲

, 但好似仲未見到有真review 睇, 過一兩日可能有人會放上yt 睇
我試過拎完兩盒海盜島,背痛
用電話apps發聲無問題,呢個一早知
但段片話佢得一個sensor,所以你㩒邊個key,佢其實都分唔到
係呀,直入
真係睇review 先知, 而家得speed build 睇
哩SET堅靚
新手想問有無Ching 係bricklink 買野用集運/轉運?
因為bricklink shipping 真係好貴....
啲key 好noisy我都接受到,本身鋼琴或數碼鋼琴都有聲

但confirm佢個play function係完全分唔到不同key

一個2千幾的not "playable"玩具琴,真係好低能,我寧願佢唔識自己郁

https://www.youtube.com/watch?v=o5RuViYiOTg
唔識郁到時就會話加聲都無難度啦

我playable 既意思係你可以彈個keyboard 咁解, 唔係彈首琴咁解...但可以解決要moc, ev3 有個認顏色既sensor, 每一個key 都唔同顏色就可能整到個彈得既琴, 不過要睇ev3 本身認到幾多隻色同發到幾多個音
俾得起錢
你用lego整個電子琴都得啊
咁LEGO 本身個精神就係咁, 你唔一定要跟SET 砌, 唔啱咪自己改到啱
好似條片咁加個摩打要幾錢?
本身盒野包摩打, 電池盒同sensor

而家個問題係部野唔係一部可以自由彈既琴

只係default 左出咩歌既琴, 好似啲音樂盒咁

咁啲人就覺得你set野咁貴,

又做唔到咁勁就晒尻氣blaaaaaaa

原design 都係自己啲key 郁下郁下, 都叫跟足設計
未出之前都預左
睇完片自動play
d key得一個 pattern咁郁
預左係簡單郁動
所以一開始就係想買 NES 多d
其實會識郁我覺得已好好
但係一SELL會出埋聲(重要只係用電話出聲)就令人想多左
計返件數同包埋電動件
其實應該預左啦
不過今次呃左唔少人入坑就真既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞