李光耀:二十萬精英移民能拖垮香港行政及經濟

209 回覆
322 Like 12 Dislike
香港民主運動未來廿幾年既走勢
可能就係因為佢地兩個所謂奠基人做得差
有能力有資本先最易走啵
仔女就更加要比佢哋去外國讀書
樓嘅話你賣咗佢去外國低價錢換到豪宅
而家香港最精英嗰200萬人走晒中共都理得你啦
有老婆仔女真係走硬
DKLM
我真係頂唔順自己仔女日日微博抖音
同啲支那仔做同學
支那話仲熟過廣東話
日撚日係度操操操NMSL
我真係寧願扔佢落街
㩒錯負皮
你就唔了解
中環高層而家已經全部係大陸人
大陸得0.1%人口係專材落晒嚟香港都已經夠做啦
香港資產嘅八成唔關大陸事 對大陸不值一提
走哂200萬有錢人香港收得皮
單身先唔走
有仔女既高薪厚職都走
最多自己留低
有錢既無BNO都走到
無錢既有BNO都走唔到

其實最著數係30歲既中產 有學位 有專業資格 辛苦少少就走到 重要為下一代藝想 最有機會就係佢地
大陸係要香港
唔係要香港人
有錢人大陸大把
調撚轉黎講都有
睇黎你先係單身
呢d真係政治家,分析得好準確,好多野依家真係應驗晒
就算係普通人賣樓移民
造成既消費力流失 樓市剛需大減 職位流失
中共都有排頭痕啦
你估真係一下話搵就搵到咁多人落黎咩
咁講真大陸痴起上嚟, 呢20萬人都唔可以全身而退
但可見李光耀無時無刻都係為新加坡著想 ,如果呢件事真係發生, 坡仔一定有so
就係有仔女先要走
啱呀 就算同支國建交佢都係亞洲國家嚟講最遲 建交前支國叫佢資本主義傀儡建交後就稱兄道弟 想拎油水 其實李光耀嘅思想某程度上係好值得借鑑 不奶支 分散投資 培養星人sense n identity 香港就倒行逆施依家洗香港人腦變支人
返工係核心價值
留底隨時所有野收歸国有
舊年開始已經有無數芝麻仁被回血
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞