已經感覺到下一代會變成藍絲

268 回覆
1826 Like 107 Dislike
要生都一定係移民外國之後先至生,唔好比自己子女接受香港教育。
話你知,今日既籃絲,30年前都係黃絲

同教育無關,係人老左心態會變
唔封網就無事
如果侵下台
Facebook google 名正言順奶共
應該就點都會變小粉紅
我都做補習,見落就咩小學生都有

有啲藍到第一句就講男殺女姦
你講既情況我用我自身經驗答你
我小學個陣有個同學係講特首個個陣,講個選舉係小圈子唔民主,我當下就返屋企search

之後我人大咗識的諗野多咗,睇多咗香港政治民生野
我有同身邊既同齡人,當中有好多愛中國/無興趣(我自己小學中學大部老師咪就係2008年高登仔咁,間學校就左左地)

佢地唯一有少少反應咪hktv單野,我有約佢地出黎行,最後得我一個出,2014又話暴力,到咗2019好多都係中黃以上

我試過講我對香港民生既睇法,比人話我偏激睇既野太細個諗野唔全面,如果對方係藍但唔係你一講野就玩9你,咪唔講囉,所以成日比人話我比人洗腦,但可能我同人講個陣,當下人地get唔到,但人會進步同會變既
就算自己教到,個小朋友返到學校同d同學都係講蝗語,就算唔想講都一定要講,d好老師又重有冇,有又會唔會教到佢真嘅歷史,所以都仆街
上年幫綜援家庭P5𡃁仔義補,我講開鬧交用雜種同Trump比喻結果條𡃁仔跳制大鬧Trump, 我問佢點解咁睇佢話屋企學校都咁教
晨早染紅
生黎被批鬥
又有post叫人唔好生
一邊就諗:
養貓養狗養竉物算
唔想害咗下一代
另一邊就諗:
想自己下一代可以繼承我地嘅火種,對抗極權就係要多人同命長,教育要洗佢地腦,我地就要研究點樣反洗腦
你可以生
幼稚園已經同老師篤灰話爸爸去左食黃店
我知
明明都講廣東話,但都係要講「搜一搜」「富二代」etc.依啲先火滾
你冇機會就唔好賴落政治度
係!各位網友
反而英國佬管嗰代最多共狗
唔可以唔生

佢哋就係想你唔生 啱啱先爆咗新疆強行絕育
作為老師都好無奈,唯有教啲細路 沒有暴徒
做補習補過一個小二女仔 佢作咗首關於抗爭既歌俾我聽
平時覺得佢好曳 個刻即刻覺得佢好叻好聰明

最簡單既嘢偏偏冇人做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞