已經感覺到下一代會變成藍絲

268 回覆
1826 Like 107 Dislike
我90後,我好細個有次講香港特首,我同學已經講小圈子選舉啦
岩。
但以前我地資訊發達。立左法之後佢就會加速言論管制。
講真,我唔係話在家反洗腦一定唔work.因為我自己係work. 我以前小學紅底到癲,唱國歌,普教小 (其實二三十年前香港已經有呢d濕尻學校). 但我依家唔可以話係黃,但都知個政府係濕尻。
但呢個係建基於以前,老師都重會教民主自由,歷史書都重有講專制政府壓逼人民的史實。我老豆老母都黃。
但將來佢再去收窄資訊的流通,咁就唔知會唔會咁順利。
比學校瘋狂洗腦,做個勇敢既籠裡雀
佢地長大之後,就唔會照顧同憎恨黃絲父母
唔玍了,唸起佢地日日唱國歌就燥

唔生仔,西照屌。
換轉依家 個miss播64 仲要港台 會被藍絲、支那蝗投訴、被教育局革職 今時唔同往日啦
你有心教既
一定比學校既多
學校唔可能每日都做呢D野
生嚟做咩鳩
睇你點教
自己要做多好多野去教
唔想佢好似我咁痛苦
之前都有個post話點解自己要係黃絲
咁英國係有心管同發展vs提子hea管
英國係香港確立左成套制度比香港人用
回歸後都仲用緊
一個點樣既制度就成就左一班點樣既人
你見支共一路都係破壞緊D制度同規矩去同化墮落香港
琴日先係街見到幾個小學生講蝗語 連個樣都成個北方種咁
上一代巳經夠多藍絲
但要救香港,下一代嘅傳承其實好重要
當然你都講得岩,佢必然都會係呢個不公同荒謬嘅社會上經歷好多嘢
兩睇啦
中共最想就係你地唔生 搞到種族滅絕 新疆有版你睇 突登強制新疆人絕育 令到思想無得承傳 哩代人死哂之後唔會再有人反抗中共 香港人哩刻竟然會揀敵人最想我地做嘅野
你做補習教幾多個學生啊
有幾多個小朋友真係咁有獨立思考能力?
有幾多個老母真係唔怕小朋友俾人拉而教佢有骨氣?
同路人 教到學生開始思考呢啲社會問題
對比自己當年
今時今日啲小學生真係醒目好多
生,我去英國生,去新香港生,總之唔係哩個咀咒之地生
佢狂生關我撚事?
Agger
好多人話生咗只要父母識教就得
但睇過十年嘅人應該明
到時佢哋會有朋輩壓力 學校壓力
就算父母點講點教返一套正確嘅觀念
但都會令小朋友感覺兩邊不是人
佢會更痛苦
無論生唔生,我都會好好保護香港人嘅下一代。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞