連登財經台4大神話, 你又有冇曾經信過?

85 回覆
37 Like 17 Dislike
第一句已經證明佢唔知咩叫月供月供就係唔識估值,但係又怕miss咗個機會先選擇月供喎
神話入面無麵仔
已經無睇嘅需要
只有指數無估值,唔識估值供指數etf一定無錯

因為指數etf一藍子股票,好大程度write off左股票既估值,剩低巿場經濟好淡景
Sor
勁人又有眼光會月供同一隻股到一億?
佢講一手,我咪講一億,比喻唔誇大點特顯個意思
BYND
你估fg真係50k人工?
Lihkg fg 平均15k 差唔多
月供股真係得啖笑

諗起果個龔成係咁教班傻仔月供2800
龔成教QQQ 就差唔多
供2800有咩問題?
俾你供足一世,係有機可以一鋪返身,而且供得越耐食肉越深
呢個陰謀論又幾 make sense
炒股票賺得多過買樓
事實上,drop0前都會被踢成分股drop0 指數沒試過
即係話大貓tend to drop 0前會被踢

假話大貓drop0 你點選擇?
合股咪唔會0囉
指數合股你知咩意思?果時既環境係點? 仲有得你講股?
命仔保得住都成問題了
供指數就係累積資本,一鋪返身,慢過700,1299
但不drop0是100%肯定

700, 1299可能有99.999999%不drop0,但仲有0.000.....1%可能發生
如果要月供,點樣唔去供美股呢
指數25k點,上返50k點既概率高
定係1299@70上 140?
定700@500 上返1000?

考慮呢d因素,加上合股供股除牌等等其他因素
風險同回報,各人有各人需求

懶人供2800一定係無錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞