連登財經台4大神話, 你又有冇曾經信過?

85 回覆
37 Like 17 Dislike
樓爆:-
咁樣咁樣喎你仲買樓? 唔好害人啦
支爆:-
不斷發掘原因, 加強自己同說服人就快支爆嘅信念
連登Fg 50k:-
睇完令到自己好自卑
月供港股:-
越跌越買越買越平有你著數, 正股驚西, 本多終勝
吉田巴navx 目標價望幾多?
今年800
出年2000
如果真係想賭一隻
有無咩推薦
Dis
//月供股票概念的內在邏輯矛盾係:如果你能夠估值,根本唔需要月供;如果你唔識估值,月供只係建基於虛無嘅信心,咁就陷入我之前講「投資,唔等於識用錢」嘅困局。而如果你識估值仍然選擇月供,通常係無乜自信、好驚輸錢嘅人。所以我話月供股票係一個好普通嘅方法,效果唔突出。//
之前睇過個blogger寫
但我已經上咗月供條船....
月供對一般巿民真係一個大陷阱,好易越踩越深
最後甩唔到身搞到一身屎

勁人除外,因為真係無計,有眼光但缺乏資金,被逼月供
2800 對於散戶真係唔怕唔怕供
港股唯一一隻真可以留俾孫

1.)有息
2.)永遠唔會drop 0
3.)不除牌
4.)不合股供股
(有特例,所有成分股都tend to drop 0/ 升無限大,先有合股拆股可能)
勁人都會唔夠錢買一手?
or
1億對你可能好多,對某d人來講可能好少,咪又係要月供先供到1億
認真?
風水輪流轉,新物換舊物,唯一不轉既只有指數

邊個夠膽講某某股到孫手,都仲生存到
Sure.
Exactly
//好多人月供期間,潛意識覺得隻股係長遠,所以乜都唔理,合埋眼供落去。慢慢對股票嘅基本面、價格走勢無感,以為繼續供就無事,結果中大伏,愈供愈跌愈難回本。再者,股票市場變化速度快,而家講緊新經濟、舊經濟股。今日當紅炸子雞,可能係明日黃花,供股幾年,分分鐘落後形勢,股價跌之餘,要轉身可能都係蝕,倒不如保持靈活,應對大市。//

個blogger又無講月股指數,不過佢都屌月供麻麻
https://no8investor.blogspot.com/2020/06/blog-post_37.html
屌供咗兩三年幾先見到,早幾年都睇龔成、雲地,覺得月供好唔錯
你不如講所有股drop 0
講呢d喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞