水晶撚入黎(12)

1001 回覆
16 Like 5 Dislike
新手想問下海藍寶點為之叫靚
同問riendo
有棉裂會唔會影響功效?
有紋=冰裂?
如果鐘意粒石有紋係咪就唔係買你講嗰3隻月亮石?同埋有紋係咪無咁貴?
唔好意思啱啱入坑 好多問題
靚唔靚就見仁見智,但基本上就係以色濃清晶少棉裂無雜會貴啲,不過海藍寶有幾種嘅,例如魔鬼海藍寶、星空海藍寶,嗰啲又係另一種睇法

揀自己鍾意又唔好做水魚買貴咗就得啦
根據我睇嘅講法係「大珠」同「品質好」「少雜」功效就會較強但我就唔知真定假
不過講真,據我觀察會追到白水畢業級嘅多數都係為咗靚而唔係功效,因為唔會捨得戴多咗條裂都心痛死
奶油體,朦朧一啲

玻璃體類似咁

白水月類似咁

至於紋唔係好知你指咩,冰裂係類似玻璃月嗰張圖咁樣嘅,正常月亮應該冇紋路?越清,清到白水晶咁就會貴啲,不過都仲要睇光強唔強,如果清晶但光唔強就會平啲,光強又清就最貴,另外會影響價錢就係產地,唔同產地都唔同價

如果有錯屌細力啲
哇 我鐘意玻璃體多d
係咪玻璃體都有分藍同彩光?
咁講去到咁靚嘅話應該好貴 我淨係想要7-8mm左右咁大嘅珠就夠 初初入坑想買條可以日日戴出街嘅就夠 不過唔知市價幾錢
白水月7.5左右$2500-3000
過8 >$3000
都可以咁講嘅其實都係睇串珠條友點串,最基本都要求要有藍光,印度出產多彩光同光強,睇個人口味再揀,不過全藍光就常見啲,全彩光可能要自己砌,比較少見,頂多都係多彩光
其實月亮石比白水月再高一級係淨體
淨體既要求係100%無棉無裂
不過唔好追淨體啦...咁靚既珠穿晒孔做手串好徙
做下戒指或者其他飾物仲好啦

同埋如果買月亮石最好去實體鋪買
因為月亮石啲瑕疵影出黎唔明顯
好多時片或者相見到好似好清 但其實實物差好遠
盞後悔
如果係日常粗帶嘅話,撞到唔心痛嘅,7-8mm大概300-600已經夠做,運氣好or睇多幾間有可能再平啲,不過近來月亮石升緊,有藍光晶體普通預ig shop 300上下差不多,再好啲or上舖睇就500,600咁上下睇你追求到咩質素啦,可以睇多幾間再決定嘅
一收貨就扔咁捨得
磨砂水晶

想問下呢條點
利申新手
入門級
應該8mm左右?<$250
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞