新砌女,用唔到usb裝windows10

153 回覆
3 Like 11 Dislike
係ram既問題,因為換左其他ram 係ok
總結amd嘅兼容性問題係有改善,但係未有根治,各位配ram要小心
換左佢啦
而家仲有底板唔夾ram問題
佢應該xmp 都未開就入唔到windows installer
有壞ram啊
應該係條adata ram on9 姐, 大把人用舊ddr4 ram(早過ryzen 出)都仲用得番 底板廠有因應你ram die 做優化就冇問題
重點提醒

買support list以外既ram xmp上不上到睇彩數

而且己經有ram品牌特別為amd IMC做調整 出左新系列 g.skill Corsair Kingston都有
過兩日返屋企再試多一次先,唔得就搵法奧搞
係咪可以加錢換返?
樓主話win7入到windows點解win 10就唔得
隔離都發現adata有問題
你可以打去問下點先

安裝window 卡係window logo 一去不返
https://lih.kg/aynoggV
亦不排除 你遇正ram品牌定期換ram chip 即使support list有相關midel 會出現imc同ram有水土不服問題 直接contact店舖/代理換ram

留意ram品牌是定期換ram chip的
一百幾十就唔好慳
intel imc一樣有類似既事 有時出現類似問題請上店舖/代理搞
經歴過衣衣買左教訓我以後都唔會用adata
留言有機會 特別係知名度低果D ram品牌特別易出事
換到咁連環爆法
又咁岩得A友會咁
ADATA 個朵真係連RAM都唔洗做 得返INTEL客
intel imc一樣有類似既事 有時出現類似問題請上店舖/代理搞
真心 完全唔見INTEL友出黎屌
可能9代10代無乜人砌啦
留意有機會 特別係知名度低果D ram品牌特別易出事
我冇話adata名度低

你係咪誤解左我果句野
我冇話adata知名度低

你係咪誤解左我果句野
如果上門收機要搞幾耐?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞