[光復香港 時代革命] [廣東歌] 香港流行音樂討論 (19)

1001 回覆
20 Like 2 Dislike
「每人大約會有約200萬訓練費用亅
「我哋唔會好殘忍咁篩走人亅

寸緊 Diutv
Tvb train歌星?
越train越差
例子:周柏豪
CCTVB最叻就係無料扮四條
班藝員政見唔同又唔見你留佢響度
https://youtu.be/K2qqeUQ8_4M

Last 4 years 都幾黃...
(留意歌詞)
但公道咁講 之前個比賽係幫canton-pop 帶到新血
牙醫
鄧小巧
jay fung
王嘉儀

雖然都睇每個人造化 如果跳唔出星夢就...
垃圾台啲嘢就冷處理啦,洗鬼post上黎討論咩,根本冇人想理
啱啱聽左首播
好正呀
係佢哋各自最勁嘅作品
呢隻真係勁嘅「合唱歌」
不過余唱既部分少過吳好多下
最尾對唱最正
點解SG年代整唔到首咁勁既出黎
SG一黎有幾個唔識唱要就佢地
另外SG岩岩出道係肥鳩公司
點會有好歌
份歌詞其實都估唔到佢哋公司會比佢哋唱
Gin Lee 17/7 出新歌

ginleeginlee
去年完成了「浮世繪」國語專輯後便開始籌備今年的全新廣東大碟,數數看這張應該是我的第七張廣東專輯。

這十年來很榮幸和很多很棒的監製及音樂人合作過,也很幸運這年頭仍然有機會可以繼續發專輯和大家分享自己的音樂。為了尋找不同的火花,這次的專輯邀請到之前合作過「侘寂」、「天地一沙鷗」的監製 Alvin Leong 來負責整張專輯,亦因為 Alvin 的關係,這張專輯裡的歌全部都由兩位非常厲害的作曲人Vincent Chow 及 Christopher Chak來完成,其中更包括了我們一起合寫的歌曲還有我自己的創作。

不得不提的是,可以和這兩位 《富士山下》和《鍾無艷》,《陀飛輪》及《酷愛》的作曲人合作固然雀躍萬分,但壓力和難度也是不少的!這次的合作方式主要是與素未蒙面的兩位大師通過電郵,隔空去完成創作,當中需要很多時間去揣摩他們想表達的,再用自己的方式融合、延伸直到完成歌曲。

因為這次的創作,令我回憶起以前在大學讀音樂的時候,那種日以繼夜去完成自己的創作的日子,令我有種重拾幕後音樂人的那種熱誠!

這個星期五新歌即將推出 !!!

雖然第一首派台作品未有我參與創作的部份,但是,這首歌,絕對值得期待!!!

#7月17號新歌上架
#還有一個驚喜未公怖
https://www.instagram.com/p/CClhWu4FAzM/
Christopher Chak
澤日生
即係之前首敢,會當係single廣告歌咁出
咁都好,如果唔係隻碟會有一個大污點
好難講
敢係vincent chow作,gin lee co-write,符合上述嘅形容
jay fung最叻仔
跳出TVB同英皇
SG初出道個期真係得cheronna唱得下
其餘個啲走音走到外太空
Blaster 同Kolor新歌好正
都唔係咁易
聽佢之前訪問
被雪嗰期都挨得幾辛苦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞