[光復香港 時代革命] [廣東歌] 香港流行音樂討論 (19)

1001 回覆
20 Like 2 Dislike
許廷鏗 Alfred Hui - Negative (Official Music Video)
https://youtu.be/EjtmZ60Y15w
同一間唱片公司,宣傳方式都差唔多;銀河修理員同無力感同期出,前者都hit到,根本主要就係MV同曲風問題
愈聽愈上癮
直情第一句就好有FEEL
無力感啲詞quote 出黎唔型
但係無力感正好多,個節奏、音樂次次都聽到好HIGH,配埋咁正嘅詞
又係張蔓莎兩姐妹係咪要紅了
我都鐘意無力感多好多既
仲會係咁聽番chill club 嗰段
但無計
我以為歌手會希望揾個能力好啲嘅 又可以學下嘢 仲可以將成件事升level
講起佢,真係要推一推哩首
https://youtu.be/MqeJO4BuQTg
理想國
要quote用黎型不如直接睇小說睇詩
成個mv都無佢個樣dafaq
無力感同negative我揀後面果首
佢d哼唱位混音位正到暈
唔係廣東但Fuvk the fairytale幾正
真係好正
就算冇武肺,啲宣傳都差唔多
完全係驚豔
好似藝術品嘅
我都覺得個intro好似,第一次聽唔覺...
第二次聽嗰陣係到諗點解咁似Dua lipa某首歌
琴日新歌派咗台喇
同埋Dear Jane做咗幾樣嘢:
1. 喺IG公開招募銀河男女主角
2. Dear Jane首銀河落廣告,之前喺youtube睇MV會見到
3. 同其他歌手合作拍cross over (Jer, AGA)
4. IG cap圖送小禮物

新歌仲出埋Chord譜俾人cover添

#327話MV同曲風問題,當然冇錯啦,不過縱然本身Dear Jane已有先天優勢 (fans多, 歌易入口),但上面講嘅social media宣傳嘢Dear Jane都有做到足

出chord譜等多啲人cover都係一個低成本宣傳,點解其他歌手唔試下?
Dear Jane嘅宣傳多元化好多,#346寫咗
仲同youtuber合作
小薯茄算係香港出名嘅youtuber
同佢地合作,叫做可以打入到後生市場

d人見到阿冰做mv女主角都會入去睇下
好樣衰
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞