自學cs想入行求指教

80 回覆
18 Like 39 Dislike
對初學者嚟講好難
而且做electronics/gaming 先比較大機會用
唔難 C++起手
Pointer概念好重要 當然你可以唔同意
學assembly language對理解電腦點運作好有幫助,學識之後你會發覺C++好簡單,再low level啲可以學下HDL同電路方面既野

不過我都係建議樓主精通high level language先
睇完都唔知你興趣係乜
你係想做ml定寫code定咩
呢個情況如果係讀緊書
無問題 因為你焗讀一定會搵到
LM 學野
點解我唔可以追求自己想做既野?
點解興趣要係寫code......
講講自己背景先 垃圾bba淨係教過sql
自學vba搵咗份偽ds工 再繼續學住python
早排linkedin有中介見我寫識python 介紹我見份保險公司22-25k嘅工 不過我識嘅python真係太少 做多啲project仔先吹到水
但想講就係 識python應該都幾值錢 試吓send多啲cv出去先
同毒撚爭飯食
我覺得係
Coursera個course好舊 又唔詳盡
好多新paper/idea都唔會cover
BTW Stanford另外都upload左Deep Learning, CNN, NLP既lectures
CS229 cover既math應該會比Coursera多
冇上過
除左C++之外,你都可以試下Java/ C#/ Golang
熟下OOP個concept
中學個陣ict學寫c 呀sir叫去玩Hkoi
拎左銅獎 跟著跟hkoi上過一排堂
開頭好有興趣 但後尾學學下
覺得同現實接觸到既程式好似差好遠 就放棄左

前排想了解下寫遊戲個原理 自己自學左小小c++同opengl
寫到兩下覺得真係好興奮
有個graphic界面 有野郁下 有reaction
同以前寫c得黑白同操題目解數學問題完全兩個世界

覺得個中學老師令我打左個幾好既底
但又令到我失去左寫程式個樂趣
直到而家呢一刻 我都唔知個一堆原理
最後係點變成而家有實用性既程式
如果有巴絲可以答到我真係萬分感激
你想問咩

現實寫program需要既係software engineering
即係啲責任點樣抛黎抛去
competitive programming學既係 最終有人要負責任寫最難個樣野 個樣野點寫
你想做抛波定接波個個
自學緊python +1
我都有上過JS CSS 但對寫WEB 無乜興趣
同時間學Java 同 javascript (react js node js) 將來係唔係最易搵工?
岩岩google search完 python job hong kong得好少opening
另外有冇巴打知值唔值得學Django?
Django又慢又唔flexible
用flask+SQLAlchemy好過
不過flask都好慢
如果你兩邊都識哂,再學埋 devops, basic networking/ DB management/security/monitor tool之類既野,你仲可以叫自己做full stack
你精左一邊入左行先再學另一邊啦,費時兩頭唔到岸
當然你兩邊識哂易搵工好多,不過好多時junior post都係專一邊,萬能工具人條path 淨係會玩死你呢D junior
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞