自學cs想入行求指教

80 回覆
18 Like 39 Dislike
問題:
1. 點bulid 自己的portfolio? 有咩side project係岩想入行既初學者做又岩寫落cv?
2. 我依家既自學方向好似太雜,係唔係應該放棄python主力學JavaScript同JavaScript的framework先?
3. 我依家既程度有冇可能搵到一份junior level 16k p仔工?
4. 對寫web/app唔太感興趣係唔係應該向backend 發展? 有咩具體方向自學?
5. 外國讀cs master多數都唔收冇relevant background 既人, 如果讀second degree係唔係一個正確既決定?
6. 有冇呢一行的巴打可以比我多d career/讀書移民 advice?

背景:
三大普通科 grad左4年 26歲
自學左1年半左右coding
一開始係由VBA入手 寫左d monkey code做工作上既excel野
後來開始認真學
上online course學左第一個language Python
亦有自己用Python寫左一個小project (資料整合相關)
近三個月放工後每日都用1~2個鐘做leetcode + Freecodecamp
Leetcode主要做explore learn 題(用Python答) 學左唔少basic algorithms/data structures (stack->DFS/queue->DFS/linked list binary trees之類)
Freecodecamp就黎做哂頭兩個300 hours (Responsive web design+ JavaScript Algorithms and Data Structures) 準備開始做第3個Cert (Front End Libraries)
依家比較熟既有Python (Pandas) 其次JavaScript Basic HTML CSS
岩岩都開始上緊Stanford 既algorithm & data structure堂
另外係coursera上哂Andrew Ng 既machine learning 堂做哂佢d功課

都幾肯定左自己興趣係寫code,打算下年去外國讀cs second degree/bridge master順便搏移民
想襯呢一年係香港入左行先 累積多d經驗易d移民
始終平時返工冇咁多時間自學,想辭工轉行日日打code學快d
但因冇背景唔知點搵工
報左三大cs master 完全冇回音

知道好多字 多謝巴打睇哂
自學完就係嚟16k做爛市,過主啦
想你試下做呢份 知下你algo程度先
https://assets.hkoi.org/ref/2009fsc.doc

至於frontend呀 call人lib呀之類 都係講求熟練啫

求職入場券黎講 無degree就自己github開repo放啲野比人睇

Btw如果你做到上面個份卷 開16k=on9做爛巿 躝
U grad 都冇 16k
識for loop都夠入行
認真答下你最後果題
建議讀番個IT RELATED DEGREE/MASTER
想寫CODE就讀CS 唔好走左去讀咩IT MANAGEMENT

澳洲為例你無相關學位直接減你4年工作經驗換qualification
有既話減2年

寫CODE自學我覺得都係要有個PROJECT
唔係的話根本唔可以當PRACTICAL SKILL
諗住移民直接應該報目標國家的學校
香港讀完再過去都係麻煩
認真答你,係要先寄cv
最緊要係入球數字,唔係控球率
叫19都得喇,識咁多,ive仔唔識野都17k喇,你渣緊degree 呀大佬
16k p仔係4-5年前既白紙degree FG價
如果你肯寫D demo project俾人睇下,以你呢既能力20k絕對搵到
btw如果你想移民就去果邊讀cs master補底啦
3hr
無人叫你要做得晒

利申 做唔晒
利申2 做得晒既大有人在 手巴只係垃圾
香港GS/JPM請fg啲hackerranl/codevue係哩啲三份一難度都無,MS就考mc,做得晒嘅人都幾難有問題自己解決唔到
了解下佢既程度啫 無叫佢做晒 叫佢試下做
Coursera machine learning冇乜用
Stanford CS229入面教既野同做既野多過你Coursera course 5/6倍

你話你上緊Stanford堂 你係Stanford SCPD學生?
如果唔係而你又有錢既話
我高度推薦你去讀一個Stanford CS Graduate Certificate (15K-20K USD/4 courses) 讀要你可以知你係唔係真正接受到formal CS training

入行做SWE要識既野我覺得主要有3樣野
- Systems (OS, DBMS, Networks, Distribution Systems, etc.)
- Algorithms & Data Structures
- Software Engineering (Design Patterns, Testing/Debugging, etc.)

如果你唔識Systems 你未必寫寫Optimized既code
唔識Software Engineering 你未必寫得出好既API
我ug 係engineering 而加都自學緊coding

但係方向就係data science

而加仲學緊基本python, jupyter notebook, matplotlab果d

巴打你覺得CV寫呢D自學online course 有冇幫助

事關成個ug 我都只係做過一份intern 冇野可以寫
我都係差唔多境況
想問下巴打有冇啲data structures同algorithm既resources share下?
依家我主攻react 寫緊啲projects出黎
我就建議由de_dust2呢d大場練起
有project demo就肯定要
唔想寫front end 就要搵方法demo
細公司學歷都係其次 有野睇先係重要

其實最緊要面試機會 肯見你就ok
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞