自學cs想入行求指教

80 回覆
18 Like 39 Dislike
呢個 repo 用 JavaScript 嚟寫 data structure 同 algorithm

個解釋都幾詳盡

https://github.com/trekhleb/javascript-algorithms
1. 點bulid 自己的portfolio? 有咩side project係岩想入行既初學者做又岩寫落cv?
唔洗太心急 學多d野先
不過如果你come up到自己既idea 可以嘗試去做
2. 我依家既自學方向好似太雜,係唔係應該放棄python主力學JavaScript同JavaScript的framework先?
你interested in backend應該學C, Go, Java, Python, etc.
JavaScript係一個好confusing既language
4. 對寫web/app唔太感興趣係唔係應該向backend 發展? 有咩具體方向自學?
你開始讀CS再決定都未遲
Backend都有好多areas 另外ML & data science都會請好多人
Backend自學可靠YouTube lectures
MIT有distributed systems, performance engineering
CMU有databases, networks
Harvard有security
仲有好多 反而OS就無乜lectures
你可以睇OS: Three Easy Pieces去學 我知中大OS都係用呢本書
5. 外國讀cs master多數都唔收冇relevant background 既人, 如果讀second degree係唔係一個正確既決定?
睇咩大學既master program 可以試下果d一年既MEng Program
second bachelor degree 美國唔建議 好大機會讀完留唔到落黎 (抽籤無Master/PhD咁大機會中)
6. 有冇呢一行的巴打可以比我多d career/讀書移民 advice?
去做research + 去plan 唔好太慣住香港既野 行出自己既comfort zone 不過最緊要都係有決心
淨係識naive implementation
我剩玩AWP
awu
知唔知點解你比人負皮
因為你冇由20k開始叫起
https://github.com/markyamhs/HK-Olympiad-in-Informatics/blob/master/HKOI%202009%20Questions.ipynb

唔好意思遲左覆巴打
上面係我既code
岩岩收工返屋企用左成3個鐘先做到0,2,4 題
但唔夠時間諗用咩advance data structure /algorithm 去改善time complexity
近乎brute force
第1題完全冇頭緒
第3題比多d時間應該做到

求巴打指教 多謝巴打咁有心答左我咁多問題
想問下巴打建議整咩demo project好?
本身有諗過快快手學react 寫個個人網頁當cv
但對寫網頁本身唔太大興趣
求建議
學左一年半
但主力想js但又唔想寫web/app
想試下寫backend但又學js
不如你諗下想做咩p仔仲好
讀完書再諗
建議你斬掉重練
先講你做既題
一般 放去個年應該無獎

但係我覺得你心態唔錯 起碼你認真咁用左三個鐘去做題
另外呢份卷係senior final黎 以前無接觸過competitive programming既話 盡力做到024算係ok

你而家既水平 唔應該叫16k 而係叫20k
唔係話你有20k既即戰力 但係我覺得你u grad既學歷加上你既心態 應該叫20k

針對你既問題
1. 點bulid 自己的portfolio? 有咩side project係岩想入行既初學者做又岩寫落cv?

首先showcase基本上都係建議用GitHub
Show啲咩視乎你想aim咩事業方向
例如game既 咪寫返game
FI既 咪show下你algo trade
主題啱就得
個人建議你可以寫個靚仔UI 面試個時印象分都好啲

2. 我依家既自學方向好似太雜,係唔係應該放棄python主力學JavaScript同JavaScript的framework先?

雜學未必係壞事 實際上fullstack係要雜學
睇返你自己既個人偏好係點 睇下邊樣有學習效率啲 因人而異
另外個人喜好 python係垃圾

3. 我依家既程度有冇可能搵到一份junior level 16k p仔工?

有 你咁做係做爛巿 唔該面試之前針對性操少少 然後叫18k up

4. 對寫web/app唔太感興趣係唔係應該向backend 發展? 有咩具體方向自學?

你無興趣係無興趣寫UI?
如果想backend 就視乎返你想做咩方向
如果係主流web/app backend 咁就要學下點用database之類 點call其他人lib個啲
自學我會建議你一腳踢寫個細project仔 front back都自己寫
你要定個方向比自己 例如話寫個web留言板 或者blog咁

5. 外國讀cs master多數都唔收冇relevant background 既人, 如果讀second degree係唔係一個正確既決定?

無需要讀master 如果你keep住呢個心態自己操

6. 有冇呢一行的巴打可以比我多d career/讀書移民 advice?

錢。
你current salary越高 越有機會得到新offer 因為印象問題
所以你唔駛特別諗 只係需要集中係人工呢個目標就ok了
Javascript唔寫得backend?
Backend js做起
我係普通科grad,但一直對電腦有興趣,細個開始就好鐘意睇電腦雜誌,10歲識自己砌機,重裝OS,可惜一直冇學programming。

最近我開始學python,主攻DS+ML,另外再學啲foundation course (computer architecture, low-level programming之類)補下底,三個月時間已經有好幾個project可以擺上GitHub。

我亦都諗住轉行,一齊努力啦
巴打真好竟然答左我咁多問題
我冇興趣果part其實係用css砌/設計網頁layout果下
感覺似做緊design/visual art多d 但我冇藝術天份
不過如果要我整個網頁係著重functionality /database 果種我又接受到(我本身都打算整一個web event organiser)

聽完你講令我有返d信心 打算最後準備多兩三個月砌個demo web就正式開始send cv搵工

另外想問下香港搵it工用網/app最易搵?唔打算搵agent幫手的話

我tg 係https://t.me/bearbear1994 巴打唔介意希望可以係tg問你多d問題
巴打一齊努力 自學自己鐘意既野真係好正
你介唔介意share下你github參考下?
希望大家都轉到行
python, 學壞手勢
https://www.youtube.com/playlist?list=PLRdD1c6QbAqJn0606RlOR6T3yUqFWKwmX
Algorithm 堂我係睇緊上面果條link既free lecture不過搵唔到功課做 巴打個course對我黎講太貴讀唔起

Machine Learning一開始掂好新奇好正 但發覺成舊野越來越blackbox 始終數底stat底太差根基唔好 理解不能
巴打比左好多料我感激不盡
Master唔係有錢就收?點解冇回音嘅?
我都有呢個擔心
如果純粹從打好根基角度睇 係唔係一定要先學左low level language 先?
唔知點解,我報左hku cu 都冇回音
搵工唔熟 建議你去隔離IT狗po問

另外我成日都係個個po 搵我係個個po搵
你有冇send email問佢哋啊??
唔係,初學應該學high level lang 先
C++
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞