[六四有相] 1989年6月4日,被坦克壓爛的屍體

611 回覆
729 Like 9 Dislike
lm

同今日一樣
見到呢啲事會心痛、會難過嘅原因係無關種族、國籍, 而係因為你係一個人, 因為你有良知、有同理心, 係正確嘅, 唔好因為平日見太多冇良心嘅人而覺得自己咁樣唔正常

寧化飛灰 不作浮塵 光復香港 時代革命
毋忘六四
睇完真係忍唔住流眼淚今日仲聽到個藍到黑既藍絲叫人要忘記過去。
呢啲被坦克輾過既烈士,只係一心追求民主自由既生命,係最燦爛既大學生,係曾經中國最自由既意志。
我呢一世都唔會忘記。
已經唔係血肉模糊可以形容到
家屬認遺體嗰時
心寒
令人心痛
有病?
點解右下角第二個人仲可以咁淡定咁
200?加埋死左幾多個200
反而拒絕開槍嗰啲就比中共折磨一世
Push
想多啲人參與行動?

要記住嚟場革命唔係淨係屬於後生仔
四五十歲既人多數淨係上fb 佢地好多時都想參與行動 但又唔知有咩日程

我地有咩可以做?

1)我地要多啲係fb唔同post下面瘋狂洗版行動文宣
2)仲有要係街不斷airdrop啲文宣俾人製造抗爭氣氛
3)隨身袋住啲文宣周街貼

唔好淨係依賴文宣組
頭兩項都係零成本
你唔係唔做呀嘛
相片唔可怕 氣味先嘔心
死亡唔可怕 點死先可怕

7.62子彈 後腦入正面出
子彈阻力 腦内旋轉爆出

只要中槍實死架啦
中腰人可分開倆段
睇完心好痛
成日諗,到底對學生、對同一國既人做得出啲咁既野既人個腦乜撚野構造,真係人渣不如。
過左成年,個個都知唔可以單信一張圖片,而家有fake news,以前都一樣, 目的係多啲人支持自己證明自己啱。
點解睇到屍體就係共產黨殺? 就係64屠城? 年月日地點都未知。
有班人一向都係咁,有人帶風就信,所以先會信831死人。
歡迎齋屌不討論。
89年6月1日李鵬向中共中央政治局提交《關於動亂的實質》報告,指稱示威群眾為恐怖分子和反革命分子,還指出抗議學生並不打算撤離天安門廣場,同時示威活動也獲得廣泛支持。

隨後國安部也提交報告,強調資產階級與自由主義已滲透到中國各處,西方觀念給學生帶來負面影響[214]。國安部亦認為美軍部隊介入學生運動,期望藉此推翻中國共產黨的統治[215]。

種種因素讓大多數中央政治局委員接受了戒嚴的必要性和合法性的說法,也同意之後藉由武力清場以解決政治危機的方案[216]。

6月2日,隨着學生的抗議運動有所增加,國內報紙當天還報導軍隊部署於北京市十大重要關鍵地區[201][205]。

6月3日下午4時30分,李鵬、喬石和姚依林3名政治局常委會見軍方領導人、中共北京市委書記李錫銘、北京市長陳希同和國務院秘書長羅幹[219],最後確定有關戒嚴實施的具體辦法[217][220]。

會議確認將事件定性為「反革命暴亂」,必須果斷採取強硬措施扭轉局勢。

會議決定當日夜採取行動,「由周衣冰同志統一指揮解放軍和武警部隊力量,迅速開進天安門廣場,堅決執行戒嚴任務」[221]。

在清場的當天晚上,中共領導人分別於人民大會堂和中南海監督執行狀況[217][222]。

做PR做到咁,你個良心跌左呀。
你..... 冇睇過呢啲相咩???
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞