學英文最重要嘅其實係咩

404 回覆
129 Like 7 Dislike
或要去外國讀書
我聽反而還好
可能我好鍾意聽rap 所以人哋講快啲我都可以
係用英文 不過係快快講完落堂個種
反而係公司識左個鬼佬由打下招呼
變左日日傾計
有時講下電視劇 有時講下食野
語言真係要用個時先學得快
仲要笑埋人哋
你睇人哋星加坡人講得幾自豪
應用機會
我都好鍾意用英文講食嘢嘅話題
可能因為我好鍾意食
仲有鍾意睇Gordon Ramsay啲節目
都係 就好似打機打得電腦多都想同人對戰
係 新加坡英文水平真係好高
以前細個學英文 係用中文去記英文 到左18歲先開始 用英文去學英文

但係都搞到好多後遺症出黎 而家同人領計成日都錯logic

He are
She are
They is
有時又he is want 咁樣
講完出口知自己瀨左野

不過而家見物就load快左
但係都成日錯grammar (即使自己知係錯)

想問下有冇良方可以推介下
———
另外而家仲成日驚自己唔natural 用錯字之類

生活上基本7成英文左右 腦入面已經成日think in English 但好可惜 即使think in English 都唔知自己係岩定錯 又好難下下去問人

最大問題係collocation & preposition ,
In at on 個啲真係讀到好沮喪
我個時同鬼佬傾game of thrones
依家佢走左去第二間公司
都好掛住佢
係咁講
當年係用football manager 學
之後變睇Four Four Two
最重要係搵到有興趣嘅嘢用英文睇
唔識就查下咩意思

講英文就無速成
對得鬼佬多自然會好
好鍾意game of thrones 入面個龍母
有自信 冇人會笑你講得差 放膽講多啲
利申:係美國住
總會好起嚟
睇嚟自信真係一個好大嘅關鍵
的確有
通常會叫做english corner / language corner
大學/坊間都有依類活動
講得多就自然會學好
聽podcast spotify有好多時事/評論podcast eg bbc beyond today, vox嘅today explained (大概廿分鐘一集) 我唔知有冇transcript
呢啲正真係可以雙贏 幫人又幫自己
知恥近乎勇呀
踏出第一步,先會有將來
有聽開Ted talk 覺得幾好 又可以教一啲講嘢技巧
冇錯!!!
同意
果方面常用
浸得多就會進步
Metoo
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞