學英文最重要嘅其實係咩

404 回覆
129 Like 7 Dislike
岩啦 錯唔緊要 話知佢錯 最緊要敢講 講講下就順
好有熱情
搵鬼佬講

Practise make perfect

網上應該有唔少social game 同chat room可以練?
冇錯 錯就錯 而家唔錯第時重要時候錯仲慘
係自信
唔好驚柒,要大膽講
我係絲本身英文底係香港個陣已經幾好因為讀傳統女校同埋U又再讀所以半年後都幾流利 但我個時住hostel同做農夫所以同好多唔同國家嘅人溝通多 係過左8、9個月後先主要同本地人交流多 你都要睇下你接觸嘅係咩群 單純練英文係要同本身母語係/非常流利嘅去練 因為我發覺同英文差嘅人講嘅時候要遷就 係講嘅時候會變差
我覺得依五年最大改變係口音同學到當地嘅vernacular
同埋我發現要操到當地口音係真係要落好大功夫 我亦冇乜必要去練澳洲口音 我係melb都唔會因為咁而俾人問長問短 但啲語調同講嘢速度當然會隨住時間變同潛移默化下逐啲似
同香港人溝通既話,用返香港口音有咩問題?
啲傻閪先中意笑人黎攞優越感
之前有玩英文狼人殺
睇同講多啲
grammar唔好會直接影響意思表達喎
我都幾鍾意睇書同一啲有關科技/冷知識之類嘅文
最重要係你接觸同使用呢個語言既時間
香港人比較差既係productive skills
所以要講多d同寫多d
Whatever最緊要係可以同外國人閒話家常既game
或者chatroom

MMO 又好 VR chat又好

番工實習直接搵外資仲好,不過要本身有底
有時想用過去式但已經飛咗句現在式嘅嘢出嚟
This way sir
有啲term我唔知點講俾佢聽
eg 熱氣
一齊玩Reddit, Twitter學英文
Are you free tonight?
你唔係甩甩cutcut到變左一組組單詞其實真係no one care
順便打Twitter戰線
真心,怕醜已經輸第一步
真係好希望香港人大家一齊進步
樓主加油
最重要係搵人同你講英文!
多d講就自然會進步
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞