學英文最重要嘅其實係咩

404 回覆
129 Like 7 Dislike
學外語最好就係有講外語嘅朋友,溝通得多就會好,好過你淨係睇聽外語節目。
有時候俾香港人笑英文差
真係會
希望趁後生可以再進步
我都覺
其實我寫 睇同聽英文都還好
不過真係冇咩機會講
笑你嗰個可能仲差過你,唔好怕瘀
香港人就係怕俾人笑先至英文咁差
係口音
真係
俾人笑會令人卻步
download duolingo :-)
唔洗太介意港式口音,聽得明、唔好太差就得。
全世界唔同國家既人都有不同口音,好正常的,得香港人先咁on9咁崇洋,追求所謂native accent。
我以前都勁介懷自己口音
後來覺得還好
好多地方嘅人都有佢哋特色口音
之前我有個朋友share咗個香港女仔嘅片俾我睇

入面講好多叻嘅外國人都有佢哋口音
我就釋懷ed
係咪貓頭鷹嗰個apps
認真未來情況許可有機會嘅話去外國住一排, 唔好淨係群香港人,係當地浸係最好,我大學主修英文但畢業後去左澳洲wh而家際遇下長住成5年半,生活九成時間都係講英文。講方面係呢幾年係不斷有進步空間(尤其所謂當地人嘅“白話”)
係香港人先咁中意崇洋、批評

本土文化、口音? 收皮啦!乜都係外國好,聽英文歌韓文歌人都型啲!
cheap精先聽廣東歌

香港人事實就係咁
不論講/睇/寫,日常生活自己一定要用多啲英文。
Menu 試吓先睇英文,唔明先再睇中文。去D鬼佬pub飲吓嘢,試吓用英文同外國人傾計,飲多兩杯個人會放胆好多。
有是真係好想有多啲機會同外國人溝通
之前睇到有巴打話可以做義務導遊之類
如果我去半年exchange 英文說話會唔會好好多?,ching去左大慨半年既時候可唔可以流利咁溝通
之前好似睇過有d platform係可以幫你搵language partner。佢可以教你講英文,你又可以教返佢講廣東話咁樣。不過我未join過都唔係好清楚裡面點玩法,但係就咁睇好似起碼叫做有個英語語境可以講先。
有時外國人講一啲佢哋嘅諺語之類
我就
我而家覺得港式accent其實聽落幾清晰
原來有咁好嘅嘢
你見識過印度accent你就知香港口音比下絕對係有餘
有冇人可以喺呢個post交流吓IELTS嘅嘢
互補不足 開心share吓心得

我oral同writing考得幾差吓
不過reading同listening就還好
有講嘅機會其實好重要 得個學字嘅話到實踐嘅時候就會發現自己做唔到想像中咁好
最好係搵個都有心想練英文嘅fd 平時同佢對話無論講咩都要用英文講 唔好怕俾人笑奇怪/造作 平時傾計講慣咗就會發現同外國人咪又係咁講
我好想話佢知點行
但問親嘅我都唔識行
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞