IT討論區(85) 夏天一到,IT狗部就會特別酸臭,生人勿近

1001 回覆
4 Like 6 Dislike
Btw我online test好似滿分
Btw (length_of_longest_consecutive_subsequence(counting_sort(H))+1)*...(V)
諗唔到呢啲解法 我做最Dummy都做唔切
最dummy即係點
H: [1]
V: [1]

[1, 1, 1]
[1, 1, 1]
[1, 1, 1]

...

[2, 1]
[2, 1]
[2, 1]

...

[]
[4, 2]
[2, 1]

Ans = 4
做左一邊再increment落去?
9up
搵max area唔係好明
最大冇分隔嘅面積
max H interval * max V interval
如果冇理解錯
H [0, 1, 3]
V [0, 1, 3]
2*2 = 4

有錯請屌
唔係

H 同 V 係抽走啲 Axis 編號

eg H = [1, 4, 6]

抽走橫 axis 第 1 4 6 條線 再計下個 grid 邊個格變到最大
不如你呢個解法應該都啱
撞咗notation
即係一開始齊晒axis
H_0 = [0, 1, 2, 3]
H = [1] 嘅話
H_f = H_0.filter(h => !H.includes(h)) = [0, 2, 3] max interval係 2-0=2

同理V = [0, 2, 3], max interval係 2
啱 不過我做嗰陣乜都諗唔到 淨係諗緊 Brute Force

對上一次做 Test 喺度諗 諗咗勁耐 最後發現自己係錯 嘥咗一半時間 最後 Brute Force 咗佢算
佢考閱讀理解同implementation多?
考algo嗰啲多數brute force會TLE
佢呢啲最門檻嘅應該純粹睇你係咪傻仔 而我好明顯係
通常呢啲問題啲description會懶係有情景會整到水蛇春咁長
咩農夫有塊田之後要中間整幾多條路咁上下睇都唔想睇
不過我唔知實際係點啦
中曬

佢話咩當個 Grid 係囚犯個鐵閘
之後有幾條 Bar 唔見咗
搵最大嗰個窿捐

比啲廢話fake 咗咁都幾唔抵
自己柒啫 冇咩唔抵 我係唔太適合做呢啲題 特別係限時
試下做多啲HKOI junior卷
算啦 我呢啲呃飯食為主
禁似上個星期leetcode contest problem黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞