IT討論區(85) 夏天一到,IT狗部就會特別酸臭,生人勿近

1001 回覆
4 Like 6 Dislike
If Java garbage collector really works, why doesn’t it garbage collect itself
落手做野既狗 又唔係finance你想點
每個月比層貝沙灣你好冇
睇你同咩人比啦 只可以講做design平均都會比做IT/工程/公務員有創意 design呢行靠創意搵食好難會冇創意 咁當然同台灣design人比 香港既就緊係輸成截
創意同美術兩件事黎
香港既問題係無錢

無錯 創意係用錢買到既
創意係一個勞動過程 你燒錢養人同比原料去trial and error 就可以有
Practical experience of using Core Java, Multithreading, Collections, OOPS, etc.
唔好自己呃自己

唔駛掂code既位 唔會係lead developer
因為淨係code就坐到高管位?咪玩啦 知唔知公司IT要請咩人 知唔知IT供應鏈現況係點 知唔知地緣政治風險?
唔通真係識寫下code砌下機整個lan就可以坐高管位咩 比你識搭成個data center出黎喇 你係支那香港到搭個data center陣間比人牆左 你賠比公司呀?
下面有個on9 developer leak左client info出去 你除左知道公司security有咩問題之外 仲識唔識由compliance同PR角度去分析呀?
大把IT以外既資訊既知識你要知

利申 唔識 淨係識IT
因為講緊一個月六位數個啲人 唔駛code既同時要做啲咩
IBank wor
咪話連b仔有6位數囉 你想點
我想𢭃呢份糧
可以
但係個point係 個job ads講到既requirement係純code
ED level before bonus係幾乎唔會有六位數 更唔駛講佢唔係FI
想逗咪去馬囉 都話連B仔有
想住貝沙灣就轉行啦
跟brian cha學野
冇錯係,創意係燒錢燒出黎,但如果班人本身死板,你比幾多錢落都去死板既人都唔會由trial and error 中產出創意 就算產出左,質量都唔會太高

所以就算香港同台灣一樣比咁多錢落 design行業,一樣錢一樣人手,結果都係會台灣贏,因為人既質素都係因素之一 而人既質素係由社會教育同風氣形成,你個城市/國家著重創意產業既,會好好咁計劃創意培養既,先會慢慢產出人才,唔係話扔大大舊錢落一個唔重視創意既地方,跟手就會有好既創意產出。

所以結論都係台灣design人創意思維同質素都勝過香港,而香港既design人創意思維同質素上都勝過香港既IT人/工程人/公務員。

個人意見,不喜盡插
屌 個吹水佬 隔離post有人買左佢堂 8皮野 又講埋d呀媽係女人既野 賺層具沙灣番黎都真係唔奇
唉 前幾日in 份工 感覺都ok

今日係jobsdb見到俾人reject左

今鋪真係要慢慢搵
睇唔到你個結論有論述過

香港人整體既創意 其實會好高
因為壓迫左十幾年
當然係會偏向政治諷刺方面既創意 而唔係eg廣告/工業設計
另外stem方面既中學基礎其實係幾好
係再上去變垃圾
是但啦
香港地玩創意逗11,12k
如果玩舊經濟tech
揼下爛曲web仔都4,5皮
點解我要創新
公司班中坑it佬上stackoverflow抄完功課
版面仲係10年前設計 又唔洗userfriendly
入到野落db就得
跟著就插著筒聽歌睇下新聞不知幾爽皮
$20000呎
要幾有想像力先實現到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞