特朗普其實已經好仁慈!

93 回覆
133 Like 28 Dislike
美國依家係等人走緊同埋搵相應中國廉價勞力
如果唔係一野打落去打親自己人
美國打trade war都有內耗,緊要盡量減少自己國家支出為優先。商人心態。

你可能會話:唔攪冧中國損失仲大。

但係留手等佢自己跪,贏到國際形象又唔洗傷到自己,正常思維都唔會一下去到盡。
總統級數講嘢當然係比方向策略,細節由細嘅去 work out, 所以平時d lobby 係由我哋d小市民做,去到lobbyist 及國會議員耳到,佢哋起草建議上去,所以平時嘅Twitter voice out, 街頭抗爭,議會內外,各盡己力,大家都有份⋯⋯都係團結先有咁嘅成杲⋯⋯
其實係專登唔講措施
咁樣主導權就一直係美國到

睇你支那做乜 我先做乜唔好
唔通一黎就showhand 邊有得睇牌
細節不嬲都係啲細去負責架啦 , 根本代表唔到啲乜
一出第一招之後就無得返轉頭
樓主根本就唔識
佢連記者提問都唔答,就知佢只係出黎演講
具體工作梗係唔會即刻講啦
有咩都交俾行政團隊做
再者,好多野唔會咁樣開記者會講
例如幾時制裁,你只會係制裁名單更新個陣先會知道
所以樓主根本只係單純9up
中國除咗打咀炮之外做得d乜?
表需俾面,暗面打到佢變傻西
中國違反咗中英聯合聲明同基本法,其實美國打出第一槍都唔會有盟友反對,不過要睇住自己人係啱嘅
佢喺記招係完全無提到President Xi嘅,都係講China,估計係唔想明顯指責習近平,而無立刻公佈具體反制措施係比多少少時間,希望主席臨危勒馬叫停立法,不過學歷咁高嘅維尼參唔參透到呢?

咁講完 支那實托
美資慢慢走
等支那以為托得住
到走得七七八八
簡單 中國唔係無人材
但習種用人唯親
唔on9都唔用
佢地只係為面子

侵侵團隊已經計撚哂數
點可以贏得最多

當然香港都係輸家
但會令China burn with us
聽過,大致上同意

太多國家仍然投鼠忌器
中共個香港國安法未寫好
佢咪講大綱囉
譚耀宗都未撚知啲條文就奶都奶唔切了
push
btw
支那最興玩「你打你的,我打我打」
跟住落黎出既牌未必關香港事(可能係印度)
係咪因為選舉?
其實大有可能,美國總統只可以連任一次,舊年同今年對中國都係打下咀炮,因為今年十一月佢要競選連任

但假設佢連任,下一個四年佢無連任壓力,佢又有錢,做總統最大目標係留低個legacy

喺中美貿易戰開始時,我有時同客人傾偈都會話特朗普連任到就會搞鳩中國

所以無反送中,中美一樣會開戰,但柒婆舊年on9自己引爆咗成件事
嘩咁咪腹(南海 )背(西藏)受敵?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞