特朗普其實已經好仁慈!

93 回覆
133 Like 28 Dislike
香港時間凌晨美國總統特朗普開記招講對港版國安法嘅反制措施,大家要留意嘅係

1. 佢最明確嘅措施,就係退出世衛(WHO),呢個對中國同香港係無影響,只係令痰得菜面上更無光

2. 對於港版國安法,特朗普提出嘅例如取消香港嘅"特殊地位",唔比某d中國人士入境,制裁中共港共官員,諸如此類,全部都係大網,無具體措施

原因係乜?
你可以話時間怱忙,特朗普同佢團隊未finalise到個措施
但更大可能,係比面習近平 'President Xi is a good friend of mine.'

佢喺記招係完全無提到President Xi嘅,都係講China,估計係唔想明顯指責習近平,而無立刻公佈具體反制措施係比多少少時間,希望主席臨危勒馬叫停立法,不過學歷咁高嘅維尼參唔參透到呢?

至於中共港共官員,人地已經開到口預備制裁,你地同埋家人已經比美國情報機構盯上,唔會走得甩,最好就係出少句聲,或者暗中向美國投誠,仲喺到打咀炮?

大家可以留意下,中國同特區政府幾時會出聲明啦!

參考以下post

香港特區高官 譴責美國政府情況(截至1200)
https://lih.kg/2042775
特朗普18年開始直至今年初,同中國一直都係主要講緊貿易問題

其實美國有大把牌對付中國,打關稅經貿牌只係一個好古老好低層次嘅措施,喺中美貿易談判中,美國有大把機會可以反枱但都無咁做

高科技知識產權同產品出入口其實可以一早禁哂,但華為依家仲可以喺美國經營

美國其實已經好忍讓
國安法咪又係得個大綱
國際政治一向係逐張牌打出嚟
支那唔縮沙咪再打第張牌出嚟,一次過打晒所有牌的話玩條毛?
小二 花生
估計侵侵第一張牌,我講真正嘅措施,下個月就會出,唔使等好耐

連登仔一年前嘅願望快成真!!
Push
大家幫手推下post

下一步係推動落實細節,廢除港幣美元自由兌換
https://lih.kg/2042832
撤銷獨立關稅區地位都唔算措施?
玩緊 show hard

未夠鐘哂冷
呢個未係具體措施,可以淨係講貨物同服務,但中國好多貨物都本身都可以唔使經香港出口(香港港口成本高)又唔一定要加上Made in HK嘜頭,加香港關稅就一定少咗貨經香港,但估計影響唔係好大
貨物係低層次

人身安全同金融先係大絕

[ 港獨強心針 ] 用15分鐘來認清香港最強力盟友USA : 國際反共形勢大好,咪撚再灰!!!
https://lih.kg/2041520

成班香港狗官駁斥特朗普 場面令人發笑
https://lih.kg/2042533
取消港幣呢樣野
睇下大家係咪真係想落實
當初攬炒其實都係要咁
否則只取消政策法無用
如果其他不變
沈旭暉話
根據外交慣例
呢啲moves會幾個月前講定先

所以侵侵只不過跟緊外交慣例做事
無咩值得留意
其實trump都可以拋個draft出黎,等香港人比d意見佢。例如制裁張list我地可以幫佢加加減減。邊d公司需要強力制裁,制裁方法又係點。落實時間要幾時執行。但呢家只係講個大綱出黎,內容可能離地,未本fit番香港既情況
呢一步係好後,第一步係將唔肯跟GAAP嘅中資公司踢出美國,等佢地唔可以做美元集資
中國自己已經破壞咗中英聯合聲明同基本法,美國唔使同佢客氣
過左又點取消
可能六四,或G7之後
push
維尼唔會叫停,但如果人大常委通過一條輕量版國安法,都好過無

要睇大家施壓有無效
push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞