美國示威單野唔好亂咁叉隻手埋去啦屌

658 回覆
2874 Like 84 Dislike
推呀推
推呢個先岩
推 人地搶野偷野
我地唔係

啱啊 見隔離post講 點知一上twitter已經見到有好多五毛抹黑緊 當地好多美國人都只係覺得點解輿論會關注 甚至美化香港示威 同埋佢地講到底只係關注黑人權利 邊得閒理香港人好多五毛已經拎緊私了同裝修啲片出嚟做文章所以出少句聲當幫手

push
唔該推呢個

推呢個先岩
推呢個先岩
我覺得呢單野我地直頭要國際線手足去消毒.

1.,我地raid 立法會完飲完裡面嘅野係會擺低錢

2. 我地唔係乜撚野都燒, 燒野係設road block, 佢地係成間鋪燒.

3. 我地係差唔多at war stage, 逼到無路走, 而唔係單一事件咁去反抗
開左個post講呢件事
https://lihkg.com/thread/2040848/page/1
玩開Twitter既手足都知道Minneapolis發生白人警察殺害黑人,引起民憤同示威行動,包括燒警察局同警察。
近排出現MinneapolisRoiters Trending,都有部分支持者。
見到有人係Twitter度留言一句Hong Kong stand with Minneapolis,但係又唔解釋,好易被人騎劫,變成香港暴徒。

香港人抗議警暴,#HongKongpolicebrutalty,Minneapolis抗議警暴,#blacklivesmatters,係有一定共通性同引起共鳴,但係香港人挑戰緊政權同執法者既正當性,Minneapolis有更多係種族歧視問題。
但留意示威活動有好多其他種族既人參加,唔好下下俾人spin去左黑人問題度,暴力執法本身絕對係一個問題。

留意,宜家Minneapolis出現示威者使用較大武力抗議,其實並唔等於出現搶劫事件係合理正當,係唔係都插一句香港支持Minneapolis冇意思。
首先多數示威者係和平既,甚至會自發清洗街道;另外就算中間混入左有人刻意搶劫事件,
*並唔等於示威者訴求不合理不值得重視*

所以如果真係想插嘴,請強調理念既正當性,即係追求公義,反對歧視。唔需要用太多時間辯護示威者暴力既合適程度,更加唔好為搶劫事件辯護。

僅供參考,大家加油,兄弟爬山
Retweet咪算lor
民主係講權力歸於人民,係一種制度黎,種族歧視係一種社會意識形態,香港示威係由利度問題衍生,而今次美國係由意識形態𧗠生,唯一既相同之處就係,警暴
總之我地支持佢地反警暴就得,冇必要自己無啦啦提搶野。
真係

資訊爆炸嘅時代
好多人都有個毛病
無認真睇內容,唔思考下消化下就即刻response
成日都有人齋睇topic
其實今次係美國警察問題
最多係市政府,州政府問題

侵侵既聯邦政府點解會老尷?

侵侵一句提意州政府獨立查件事,已經完到件事
記住,有需要時可以用’阿叻‘果一招就得,唔好撈埋嚟講,咁樣會正中五毛下懷。
推呢個先岩
Push
Pish
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞