美國示威單野唔好亂咁叉隻手埋去啦屌

658 回覆
2874 Like 84 Dislike
你今日幫左佢地發聲未?

王宇:北京,鋒銳所,7月9日04:00被帶走,以涉嫌「煽動顛覆國家政權罪」被指定居所監視居住。
包龍軍:北京,7月9日03:00開始未能聯絡,因涉嫌「煽動顛覆國家政權罪」和「尋釁滋事罪」被指定居所監視居住;8月28日警方以「涉嫌危害國家安全犯罪」為由不准予律師會見。
王全璋:北京,鋒銳所,7月10日13:00開始未能聯絡,以涉嫌「煽動顛覆國家政權罪」、「尋釁滋事罪」被刑拘,其北京住所8月5日被公安搜查;8月31日律師獲知強制措施由刑事拘留變更為指定居所監視居住。
劉四新:北京,鋒銳所行政助理,因審判不公被除牌,10日08:45開始未能聯絡,以涉嫌「尋釁滋事罪」和危害國家安全犯罪刑拘在天津河西看守所。
謝遠東:北京,鋒銳所實習律師,7月10日被從家裏帶走,同日被以涉嫌「煽動顛覆國家政權罪」被指定居所監視居住。
李和平:北京,7月10日14:00 被警方帶走,失蹤已逾63天,被採取刑事強制措施。
李春富:北京,李和平律師之弟,8月1日約2200被天津警方抄家帶走。9月15日律師被告知李春富已被監視居住,但地點不明。
謝燕益:北京,7月10日下午約談,12日早上被帶走,中午被抄家,被採取刑事強制措施。
周世鋒:北京,鋒銳所,7月10日07:30被帶走刑拘。
黃力群:北京,鋒銳所,7月10日 08:30開始未能聯絡,已被刑拘。
隋牧青:廣東廣州,7月10日23:40 被帶走,以涉嫌「煽動顛覆國家政權罪」被指定居所監視居住。
謝陽:湖南,7月11日05:40被帶走,未能聯絡,以涉嫌「煽動顛覆國家政權罪」、「擾亂法庭秩序罪」被指定居所監視居住。
陳泰和:廣西,7月13日以涉嫌「尋釁滋事罪」被刑拘,羈押於桂林三看,16日下午首次會見律師覃永沛,後不再允許會見。至8月13日轉至家中監視居住。律師無法獲知案情,通信需要批准。陳和其太太名下的所有銀行帳號遭查封。
其他11人:
趙威:又名考拉,北京,李和平律師助理,7月10日17:00被帶走,以涉嫌「尋釁滋事罪」和危害國家安全犯罪被刑拘在天津河西看守所。
高月:北京,李和平律師助理,7月20日以涉嫌「煽動顛覆國家政權罪」被指定居所監視居住。
勾洪國:又名戈平,天津人,7月10日上午在北京被天津國保帶走,以涉嫌「尋釁滋事罪」被監視居住。8月24日當局修改為「煽動顛覆國家政權罪」。
劉永平:又名老木 ,北京,7月10日確認被捕,以涉嫌「尋釁滋事罪」被監視居住。
王芳:湖北武漢,7月28日上耿彩文家被帶走,以涉嫌「尋釁滋事」被行政拘留15天,後轉刑拘,現羈押於武漢第一看守所。
尹旭安:湖北武漢,7月28日被抄家帶走,以涉嫌「尋釁滋事」被行政拘留15天,後再加長10天。8月20日被轉刑拘,被拘逾45天
林斌:望雲和尚,福建,7月10日中午在四川成都機場被帶走,失蹤已逾63天,其主持的寺廟福建九仙禪寺7月9日被查抄,其母8月16日被強行帶離該寺,8月28日確認被天津警方以涉嫌危害國家安全被指定居所監視居住。
劉金蓮:化名「劉亞傑」,廣州,因涉及「王宇文化衫」事件,8月28日被新塘永新派出所帶走,已逾14天。8月31日核實被刑拘,所涉罪名為「尋釁滋事罪」,現關押於增城市看守所,與劉正清律師會見被中斷。
黃永祥:廣州,因涉及「王宇文化衫」事件,8月28日被新塘永新派出所帶走。現關押於增城市看守所。當局以涉嫌危害國家安全不允律師會見。。
衛小兵(廣州,因涉及「王宇文化衫」事件,8月28日被新塘永新派出所帶走。現關押於增城市看守所。
賴日福:化名「花滿樓」,廣州,因涉及「王宇文化衫」事件,9月9日下午被帶走,家中物件被員警查抄。11日律師會見,得知涉及「尋釁滋事罪」。
自己睇pin
其實可以ignore, hijack人地講其他topic只會令人覺得討厭。美國人應該覺得班五毛有問題就真
又係呢D
關心美國警暴等於唔關心中國維權
BTW 美國消息流通, 支那消息封撚哂
你估ENDORSE美國示威
美國唔會制裁支那咩唔好咁傻咁天真啦
連登仔冇得救
香港人咪又係咁
我同你講呢場示威一撚定影響倒佢判斷
依家有市長出都聲話要用murder拉鳩個黑警
啲人呢刻仲燒緊超級市場
我真係唔知佢點先settle倒
想多啲人參與行動?

要記住嚟場革命唔係淨係屬於後生仔
四五十歲既人多數淨係上fb 佢地好多時都想參與行動 但又唔知有咩日程

我地有咩可以做?

1)我地要多啲係fb唔同post下面瘋狂洗版行動文宣
2)仲有要係街不斷airdrop啲文宣俾人製造抗爭氣氛
3)隨身袋住啲文宣周街貼

唔好淨係依賴文宣組
頭兩項都係零成本
你唔係唔做呀嘛
push
佢地有d問題唔係真係問題,佢地嘅歧視唔係香港嗰種歧視。佢地係另一種深層次矛盾,社會問題,唔係搞大就可以解決。唔同州唔同法律,呢樣野搞大會好大獲,會變成好多其他問題
推呢個……
佢地政府今次做野做得好快,個示威主題其實都從警暴偏向左去黑人俾人歧視上(所以先會係TAG#BlackLivesMatter),痴埋去我唔知香港係可以做到啲咩
講警暴其實都過左TIMING(因為佢地嘅黑警已經/將會受到制裁,除非你要講同香港嘅做對比……但對比撚好撚煩膠,不了),但真係想講都無問題……但唔好將自己痴埋落場示威度
總之最好唔好叉隻手落去呢單野度

如此大愛、咁想要幫佢地,試下叫連登仔唔好開口埋口都力架先
似係發洩對coronavirus/lockdown/失業嘅情緒多

唔好亂咁reply搞到大家尷尬啦
破壞商店絕對係對建制的嘅一種衝擊,至於會唔會偷嘢搶嘢呢個純粹係示威者個人嘅道德問題,只不過香港人習慣將示威者聖人化,搞到好似示威者唔會有錯,行為同私德上都係完美無瑕咁。始終有唔少人都只係希望攞“反政府示威者”或者所謂“黃絲”呢個光環,咁自己做過咩衰嘢都可以話冇錯,黃絲形象越偉大光明正確,越方便自己對號入座。至於話美國人呢輪示威係咪追求普世價值,如果你認為香港警察嘅執法好有問題,咁美國人嘅示威就絕對正當,因為美國都存在警暴同選擇性執法,只不過喺香港係因為政治立場,美國係因為膚色。
係啦跟本 香港人真係唔好一見示威就代入曬落去
Pish
tui
同路人,唔幫,自私到
睇吓上面cap出黎張圖
依家唔係一兩條友偷野 係成條街俾人loot曬

種族平等呢樣係冇針著餘地
但種族示威手法一向都有問題
香港人一見倒人示威就好易大愛撚上身 代入曬

所以我覺得關心種族問題冇問題 但唔好過分endorse人地示威
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞