一直受腸胃問題困擾點算好?

111 回覆
0 Like 1 Dislike
食太飽會痾,食辣野會痾,緊張會痾,有人用廁所又會諗到肚痛想痾
依家食緊益生菌,緊張就會搽下白花油(心理上好過d)。有時有嘢做/旅行就食定速治靈
依家試緊夜晚食少d,好似就冇點痾(通常晚餐完咗半小時內會痾)
辣就盡戒,口唔覺得辣但腸胃頂唔順
濕既話你睇返你係咪成日痾啲屎係好濕但又唔係水狀,會癡馬桶果類
如果係既就要飲返啲去濕既,例如意米水,但係意米水又會涼,你就睇下可能加啲米落去煲/問下其他人意見加啲咩煲冇咁寒涼
中式既茶都可以
我自己最常飲鐵觀音同普洱
可以食完野飲下解油
我觀察自己一食有油既野就會痾
油野食真係一係食之前用水浪浪佢,一係就搵到廁所先好食
例如啲咩野食?
痾啲屎多數係咩狀態?
工作同家庭都冇乜壓力
係睇新聞谷氣得滯呢方面有壓力
不過都唔係近期既事
咁你好似重嚴重過我
我見到廁所都唔會痾
咁又冇痴
而家啲便便係淺啡色
好軟好散但又未至於爛
浮面好易沖走
我都試下飲先
我同樓主差唔多 應該都係腸易激 已經好耐都係咁 前嗰排特別嚴重 基本上已經痾到習慣晒 雖然明知咁樣痾係唔好我係主要食親奶類嘅野或者食太飽就會痾 辣野有時都會但係太鐘意戒唔到所以宜家都盡量唔好食咁多野 同埋心理作用我覺得都幾影響做多啲運動可能都有幫助 我最近改善緊自己啲習慣都少左痾了 再加埋食益生菌對我黎講都幾有用 希望樓主快啲搵到啱自己方法快啲醫好啦真係好麻煩成日唔敢亂食野
有排喺屋企食完晚飯等沖涼果陣,等等下開始諗肚痛點算,之後就真係想肚痾不過最近晚飯食少咗,好似就冇事了。我覺得心理同生理都有影響讀書果陣就係lunch後第一堂肯定會肚痛
豬牛肉多數都會痾
就算係蒸都會
魚同雞蒸既就冇事
牛角包雞尾包都會痾
咁你真係好嚴重
太寒涼,同油膩
試下揸啲薑汁(第一次可以半碗,隨你喜歡,第二三次再調節),煲飯果陣加落去一齊煲(只要汁)
食落有辛辣味為之好
食一次你啲便便應該可以變返實在少少
試下唔怕,薑汁食左冇壞
另外油炸野唔好再食(不過見你都話冇食)
菜既話避免多水既菜(生菜)
見工interview都會緊張到肚痛,所以都幾影響社交。我都一直試緊唔同方法去解決希望你可以搵到啱嘅方法解決
全部油野來架喎
豬牛蒸你係點蒸先,正常呢兩樣蒸完會多油,特別係豬
包類有入焗爐香噴噴果啲多數都油
你食啲白方包試下會唔會痾
多謝你
我會試下
希望大家都可以早日脫離苦海
方包係唯一食左唔會痾既包
我而家早餐都係食方包加隻水煮蛋
牛就白灼都會痾
豬就蒸肉餅咁囉,都係痾
壓力大,變得不自信
萬寧都有一隻日本嘅調理腸胃
唔知係咪你嗰隻
但係我腸易激食咗係好左
味噌係一d發酵過嘅嘢,你係咪缺少咗某d酵素?食納豆菠蘿嗰d有無事?其實酵素對腸胃健康都好重要
呢D都似係體質差左既表現
如果要食中藥黎調理脾胃係需要一段時間先得
同埋樓主有無諗下轉第二個中醫睇下
因為中醫都要睇下夾唔夾你
你要轉睇左2次都唔得就要轉醫師
唔係個個醫師開既藥都岩你
有時真係要睇佢夾唔夾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞