一直受腸胃問題困擾點算好?

111 回覆
0 Like 1 Dislike
多謝你
真係好影響我生活
食得唔好又成日要揾廁所
希望戒耐d口會好返
我食野唔快
不過可以試下再慢d
多謝你呀
我由細開始食好多辣, 到依家都戒唔到, 一食就痾, 犯賤
食得清未必係養
同埋唔知你點睇,信嘅話試下從中醫/阿媽果方面去理解下自己個身體(熱氣/濕/毒)
了解左你既身體就知食乜後果會點

利申由細已經有你呢個情況,但而家會知道咩時間食啲咩會痾,反而控制到日日有排便
有冇做食敏test?中醫點講?睇左好耐唔好?
我有睇中醫
食左幾個月都唔好
因為公司保險唔包又貴
所以幾個月後冇再睇
中醫話我氣虛濕重
叫我戒食蘿白同唔好飲寒涼既菜湯
仲有煎炸牛肉鴨同海鮮都要戒
Which is 我一向都做緊
我意思係
本身有冇可能啲壞習慣導致咁嘅情況
未必關飲食
可能生活都有可能影響你腸胃
但呢啲又難搵 亦都未必關事
上面有巴打講腸易激
已經未必完全關飲食事 可能係緊張
我都係天生腸胃功能好差,好細個已經係咁,胃酸不足消化不良,又有腸躁症狀,郁啲就腸抽筋(真係有時起身郁下條腰都會),長期過輕營養不良,呢世人未試過正常體重

試過西醫中醫都無乜用,但食iherb嗰啲營養粉+shake一排就好好多 好似種返啲好菌入去咁,不過無食一排都會打回原形(唔算好味,未必個個接受到)

利申:非廣告
我而家好返好多,冇咁容易肚痛
而家都有戎口,想食既可以食少少過口癮
中醫已經完左療程
不過醫師有推薦我去飲茶(茶包個啲)
戎口真係好重要
最怕四圍搵廁所,又痛又驚忍唔住
食中藥有冇咩反應?
fd做中醫我聽講通常4次內冇好轉=唔識醫
係戒口
我唔食煙唔飲酒
唯一壞習慣就係夜訓
我又係一食油d辣d難消化嘅野就肚痛,呢一年開始正視番食緊日本牌子益生菌,有改善,已介好多野,但鐘意飲酒
可唔可以俾條link或者個名我?我都想試下
茶係紅茶?普洱?香片?
幫唔到你,幫你推
冇乜反應
個醫師話呢啲病要長期醫先好
我食左幾個月都冇起色就冇再睇
同我一樣!
你食日本個隻係咪呢隻?
我食果隻係粉狀
唔係睇中醫
我既經驗係中醫只係知道你果一日既情況,講真,你食既野日日唔同,佢點會可以單靠你口講邊度唔舒服咩感覺就可以對症下藥呀,唔係話佢冇料到,而係真係做唔到。

例如你今日早餐食左個糯米雞,咁你就已經要有心理準備,糯米係咩性質,涼定熱氣
晏晝你食左舊辣既炸雞髀,咁正常呢個時候你嘅身體已經係偏熱氣果邊,如果夜晚你再飲啲涼既湯,你多數會痾。
之後仲要睇你飲既究竟係寒涼定普通涼既湯,有幾涼 etc
又或者有時feel到條脷鞋鞋地,就會有少少熱毒,又要飲/食返啲咩,咁樣

同埋男定女又有唔同,因為本身體質個底都唔同。
仲有平時見到啲人推介煲咩湯有咩功效,其實果啲係好溫和,因為佢要就住全部人體質,你要試多啲,知道自己條線去到邊同埋食咩先有用,有幾大效用etc,以後先有經驗

頭盔 唔好屌我信中醫/偽科學,純個人經驗
睇左
連腸鏡都照埋
可唔可以俾個名我?香港冇冇得買?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞