美國基金大佬Kyle Bass: 我想看看沒有swift這些中國銀行怎麼玩?

190 回覆
618 Like 3 Dislike
沽爆中資銀行股
其實係日本車黎
係有更快更平,而且確實係有行高姿態話唔想用。

但要取代佢,你要所有行一齊話唔玩,係所有人一齊話唔玩,而仲要搞得掂有相當級數compliance 同拍得住SWIFT現有嘅安全情度。

用blockchain, XRP確實有過好實質嘅戰績,但SWIFT LEI/GPI 打得佢好甘,成個ripple community 亦因此而同SWIFT 血海深仇,望下SWIFT個 Twitter就聞到味。

有競爭我相信好事,但目前見光嘅錢,SWIFT 仲係巨無霸,至於唔會唔有大衛與歌利亞嘅故事- 我似乎仲等緊個大衛。
得罪講句 無可能做到
有SF, 唔怕
仲有支那移動
恭喜祖國有機會做此等切🈹️
順便遊兌埋吉爾吉斯

不過一落答就畀SWIFT ban 返轉頭嘅話應該無人join
匯錢嘅social media 你班frd玩就要跟 就係咁簡單
無左個SWIFT code就仆街喇
支共銀行間根本唔駛經swift,普通tt就得

匯款系統呢d係講雙向,人地一唔一齊玩
你整個系統出黎人地唔受,就好似鋪頭買野但間鋪就係唔收支那寶一樣
冇用
Exactly
仲要唔係要一個兩個受你玩就得
講緊全球銀行都玩你嗰套,受你嗰套,同時唔玩美國嗰套,個人覺得難度極高
你要知道商家佬最後都係睇利益,有足夠誘因就轉,全世界都轉難度係大,但唔代表無可能,所以我著眼點唔係有無人用,而係佢整唔整到,就好似鴻蒙os, 屎為如果整唔到鴻蒙os, Android 又用唔到佢就直接收皮,但依家佢整到,係歐美可能會少咗人用,但至少重撐到一陣,之後會唔會壯大其實難講
直接轉用冥通,跳出三界外,不在五行中
有朋友講過 係香港一個女商人去傾嘅deal 唔係壹周刊寫咁樣
只想問 一旦搞swift code 會唔會引發金融風暴
無左swift 乜錢都轉唔到出境外

正丫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞