美國基金大佬Kyle Bass: 我想看看沒有swift這些中國銀行怎麼玩?

190 回覆
618 Like 3 Dislike
咁即係transferwise個D做FX transaction既startup淨係做中小企?
用CASH? 找換店? 賭場?
但如果SWIFT直接BAN CNY, 以上所有工具都變廢物
中共嘅evil程度唔弱得過納稅黨 全世界都應該要醒覺
唔明點變廢物
賭場為例
人民幣->錢莊->賬房->出返嚟已經港幣喇喎
邊部份用到你SWIFT?

只要一直有人要匯返大陸做生意
eg 港幣->賬房->錢莊->大陸銀行戶口

有依個雙向Cash Flow就無問題
應該係 佢個做法一直被唔同國家嘅Individual Transfer Limit限住 根據我理解 因為我試過
CNY > HKD 如果唔用SWIFT即係冇得係MARKET EXCHANGE
你賭場換到HKD乾晒得返CNY, 但係CNY去唔到MARKET換HKD
咪收左皮囉
崑崙銀行咁只做伊朗一個客
急不及待好撚想玩玩了
如果唔用SWIFT就無得Market Exchange依個咩前設嚟?
Push
斷 swift
好睇囉
仲有支那寶
FX market 銀行之間係用swift黎做
即係最大流通量既地方係用swift
你可以經其他platform 但可以換走cny既量好有限
同埋如果冇銀行肯接cny 其他地方流通量自然會降到好低
就算中共中央銀行接貨,冇swift佢都比唔到外幣人
其實武漢肺炎後 匯出匯入支那嘅錢收縮咗幾多
雞先定蛋先問題
到中國國內銀行真係比人ban
一定有新Platform去做 錢莊係之一
不如諗吓SWIFT肯唔肯放棄咁大塊餅好過
係咪swift只係技術支節

主要係咪各國真係唔想同中國嘅銀行甚至整個金融體系往來
係的話只要立例規管 就算封唔封swift都一樣
相反佢地唔想中斷往來 自然亦唔會封swift
Thx bro
全球撤資
支那自己單機啦

SWIFT只係個純訊息收發系統
只係局限做匯款功能同規範左格式
中國大陸那有五千年歷史?

由1949年10月1日至今,點計都得70年歷史。
其實唔到swift去揀,因為落sanction唔到佢地控制,如果美國真係落sanction要睇下個keyword到底係咩先知影響有幾大
Push
Kyle Bass 基金佬吹水,連登仔聽下好啦,唔好打咁多 J
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞