美國基金大佬Kyle Bass: 我想看看沒有swift這些中國銀行怎麼玩?

190 回覆
618 Like 3 Dislike
其實當時班外國政要有咩反應
我意思就係要搬錢走 要人仔出國根本唔使用SWIFT亦唔會用
用唔到swift咪重好?支共唔使怕人走資
愛國高官都走唔到呀麻 大佬!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
遼寧號都係經香港買
好多地下錢莊
搬Cash都會 但唔係唯一方法啦
唔係中國有無錢既問題,係啲錢出入都搞唔掂既問題
生意千萬上落,唔通叫商家佬日日枱現金咩
其實仇估唔駛斷,例如美國佬落order唔俾 BKCHHKHH有美金transaction,corr bank 見到BKCHHKHH 入條美金transaction,跟住reject左佢,佢都落唔到final bene.
我一直想講這個
Swift 佔左全球匯款對務超過九成分額
Amercians know where to hit...
所以美金現鈔面額最大都係100 蚊
地下錢莊做法係收你嘅錢 , 之後用佢自己嘅錢匯出去 , 問題係封左 swift , 即係國際制裁已經開始 , 你估果啲錢莊會無事 ?

中興都係秘密賣電腦俾伊朗出事咋
All inter-bank large transaction are communicate via SWIFT, without SWIFT there will be no transaction.
Declaration conflict of interest: work in bank for large scale corporate loan transaction 20 plus years ago. SWIFT is the only proof of funding available for any large amount of transaction.
咪係
SWIFT根本唔到邊個話事
佢可以做既係整個BIC blacklist放哂中國既銀行上去
然後強制美國銀行reject所有來自list上面既TT
但其他國家根本控制唔到

基本上係冇辦法令某間野用唔到SWIFT,除非佢自己退
所以你唔知錢莊點玩
只要一直有需要匯錢返大陸做生意嘅人
根本唔使用自己錢由大陸匯出國外
咪打到佢老母都唔認得囉
你講到 100% 堵塞就梗係無可能啦 , 但匯款成本同風險一定會大升 , 而地面果堆中國銀行就一定收皮
無知一問, 咁即係銀行唔可以用transferwise?咁transferwise或者市場上startup做FX currency transaction個D係靠咩?
中國大嗰幾間全部國有 驚閪咩
我都想中國收皮
但想喺一個垃圾金融制度嘅國家用金融方法制裁佢
真係想太多
Transferwise過唔到大額數
美國經濟制裁緊人,你間銀行幫敵人手隨時停左你唔俾你用美金結算你都幾頭痕
執曬D銀行佢, 用微信支付同支付寶
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞