為甚麼面對五大訴求你哋唔會質疑可行性 但一聽到獨立就鍾意用可行性做藉口?

136 回覆
146 Like 8 Dislike
獨立求諸己,五大訴求係求人地施捨。
你覺得, 而家發動全港公投, 就算政府俾你投, 支持會過半數?
根據民講, 莫講話過半數, 有1/3都俾多左你.
冇錯 我地係要離開施暴者
而唔係乞求佢停手再幻想佢會變好
中國人屈你係中國人,然後話你係分離主義恐怖分子

泛民屈本土派係黃絲,然後屌你分化
D人諗住經濟囉

黃絲飲緊喜茶嘅時候本土派已經舉緊獨立旗
所以要先散播思想 再講公投 反正都唔係有約束力嘅公投
唔該咪撚再發顛講咩出廣告同國際社會告別
https://lih.kg/2030639
唉, that's the deal:
周未應該都會有至少有一百萬人上街既
被外國傳媒採訪話俾佢地知 "We want independence"
外國新聞既 headline 係: "Hong Kong Protesters Demand for Independence"
咁樣會俾外國人睇到香港有幾百萬人要求獨立囉, 外國人就明白香港人要獨立囉
十年後換完血一定多左啦
要大大聲嗌
認真問句,獨立重要啲,定反國安法重要啲?

大家唔係支持國安法㗎咩

再講,連國際都講緊香港自主權嘅問題,要求取消香港特別關稅地位,點解仲係要停滯不前,停留喺一個被動嘅壓迫關係??

終於有人講
明明五大訴求被人ban晒 仲係度痴心妄想
要救手足就只有獨立
日日講五大訴求 釋放義士
但你求既對象就係判義士重刑既人
你去求個打劫你既賊俾返錢你?
唔同意嘅我地當聽唔到 獨派係要造勢 唔係做民調
唔係想像力.
方舟計畫係有可行性, 特別當中共被孤立.
簡單D講有1百萬人參與, 每人將1萬元拿出來.
(100 億)

向澳洲地大同多國家(重點仇共)要求成立特區.
主權澳州,治權同選舉權香港,
協議當特區盈餘幾多就要給澳洲幾多錢.或支付租借費99年.
同設立其他澳州公民有既權利.
特區居民在澳一D權都無.

有人同佢發展地方,又有大量人材,但無需佢去支付又有錢拿.
主權又不會無. 又無需應付任何支出.
其實澳洲係win win.

當然一開始唔係大城市, 只係幾至10萬人少市.(開荒牛)
香港其中一個好處係仲有雙重國籍.
點開始選=> 自願人士(幾萬人), 開荒需要技術, 初期電,水食物向澳州買.
之後發展係有人再去真係規劃. 先開始一個小村/城.
重點方舟計畫可以讓香港人有選擇餘地(無能力既人)同退路.
有能力既人可以幫助建立,提共資金同經商合作.

如果有朝一日中共取消香港人可以雙重國籍, 結果會點??
波羅的海三國格離係蘇聯
以色列格離係阿拉伯
佢咪一樣地理上受極權國家侵略
最後一樣獨立到

冇外國資源入港?

咪咁多廢話啦,聽過超過一千次
想要獨立,就自然會諗點去解決
話你知香港人一定會創出我哋獨立嘅歷史
講到底都係冇執政意志 明知五大訴求都係冇可能 但又唔知點算唯有繼續乞求 唔敢奪權所以聽到人講就驚喇 唯有用可行性做藉口 因為佢地從來冇諗過應該自己掌權做目標
同幾年前普選vs獨立同一道理, 但溫和民主派都係唔肯面對
我係同意獨立 但唔會忽視現實

爭取落實五大訴求起碼符合基本條件 方法就係屌下政府 唔聽就繼續屌 不斷循環

但獨立直頭連基本雛形都未見到 如果有心推行獨立 有冇諗過點獨立?要有咩條件先可以獨立?

重申要獨立係起碼有個新政權出現 令人民有信心受佢統治先得 而家連大台都反對(驚) 仲講啲咩獨立

你可能會話有班人總係踩低獨立思想 但無可否認獨立仍然需要好大努力

至於個人建議方向係現時應該着重思想革命 文宣應該擺首位 出到嚟行動繼續宣揚十分好 但要小心代價 香港人已經受到政治打壓 我哋要識明哲保身 喺時機成熟之前都要忍辱負重
波羅的海三國 => 附近就係歐洲,歐盟.
歐洲,歐盟同RUSSIA完全敵對,
而且歐洲,歐盟離佢好近,
波羅的海三國完全係台灣地理一樣戰略重點,甚至更好.
歐洲,歐盟當然支持獨立.

以色列係邊個支持佢獨立, 邊個給佢核武.
同埋猶太人在美國影響力幾大.
香港有無以上條件???

香港同中共一河之間, 附近較有實力只有日本台灣.
有幾遠?? 香港係無險可守, 無戰略地理價值.
支持香港獨立我都要緩軍可以即時來到.
你用而家嘅政治睇當年嘅波的三國獨立?
當年鐵幕去到東德 背後係蘇聯 隔個海芬蘭親蘇 瑞典中立 邊有你諗得咁美好

但人地堅持自己係一個國家 無論周圍幾無助都堅持 無論睇落幾唔可行都堅持 佢地唔會諗有冇援軍可以即時嚟到都一樣堅持 因為佢地的確係一個民族一個國家 果樣野正確就應該堅持落去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞