為甚麼面對五大訴求你哋唔會質疑可行性 但一聽到獨立就鍾意用可行性做藉口?

136 回覆
146 Like 8 Dislike
只有兩國
才有兩制
香港再出發 首先要獨立
屌你咁都唔明
可能五大訴求支持者=獨立支持者
獨立失敗撚可能只係對家去向撚
當然唔排除五大訴求撚都會唔支持獨立

利申冇認同過五條JJ
只係同路先支持埋一份
因為大家仲殘留左中國人既DNA
唔敢反天子 (獨立)
只敢o係民生方面,唔敢o係政治方面抗爭
明明民族既獨立同自治係應有權利但無人敢爭取
如果佢係一個稱職嘅風向撚 咁一定會帶到一批人嘅諗法 要叫醒嘅唔係個風向撚 而係比佢帶咗風向果班人
由呢刻開始都未遲
要飯民都敢講一國兩制已死 獨立種子已經開始發芽
唔係可唔可以 係香港要獨立
即係我意思個title 講到
好似好多人係五條JJ但係又認為獨立唔可行所以唔支持

應該直接指出獨立比五條JJ更切合目標
內交就講返有風向撚散播獨立失敗/不可行主義

我覺得咁樣更切題
因為個title 搞到我以為你想探討兩者可行性比較
再叫醒啲同路但被失敗主義矇閉嘅人
我想要果樣野 我就向住果樣野努力 唔開始就一定唔會成功
或者你可以開個post講呢樣
我主要想講點解點解明知係啱嘅都唔敢去做 可能我唔太識寫標題
[獨立英文口號2] One Nation, One Hong Kong!
https://lih.kg/2030605

香港獨立
唯一出路
有班人一直針對獨派架啦食屎狗黎
泛民囉
獨立咗佢哋即刻無得撈
民族自強 香港獨立
香港人 建國
Fight for Freedom Hong Kong Independence
中共話要港版國安法, 事情發展到呢個地步
如果真係想要香港獨立
就要嚟一個全港 700 萬人既「港獨公投」喇 (Hong Kong Independence Referendum)

不過, 點樣搞呢?
例如網上「港獨公投」?
或者 524 遊行 (又或者下次遊行) 順邊搞埋「港獨公投」?
巴絲點睇?

利申: 小弟個人意見
因為香港人一直都係班裙腳仔
咪係,真係獨立先可以達成到五一
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞