為甚麼面對五大訴求你哋唔會質疑可行性 但一聽到獨立就鍾意用可行性做藉口?

136 回覆
146 Like 8 Dislike
搞完又點 自己打飛機?
因為現實問題
五大訴求係逼政府共產黨回應訴求
獨立係要對方承認一個新政權

鬼唔知獨立先可以達到目標
但唔好話新政府 而家革命連大台都冇 畀夠你三百萬人嗌獨立 但你連最基本嘅新政府雛形都冇
現時朝住獨立方向嘅抗爭唔能夠講勝率有幾多 而係我哋連入場資格都冇

如果你視接下來嘅係獨立嘅重要一步就太浪漫主義 而現時應該視遊行係一種宣傳獨立思想嘅方法係較為實際 唔好忽視思想革命嘅重要性
無 350 萬 (或至少 100 萬啦) 以上既香港人支持港獨
咁你叫外國 (例如美國) 點樣支持港獨呀?
不如遊行英文口號叫 Hong Kong Independence 啦
李卓人都要嗌光時啦 佢地跪支那即死就自然會跪人民 冇一個係政治家嚟

One Nation, One Hong Kong
讚成
咁究竟聽日我地係搞獨立,定反國安法?
我覺得要分開囉,如果唔係咪分散左注意力,
去左港獨度?
重歸我標題 唔通五大訴求就可行性高咩 講到五大訴求好現實咁
逼政府共產黨回應訴求 你講到咁合理咁有冇笑

每一個post就係一個宣傳思想嘅平台 呢樣其實一路都做緊 如果24號街頭嗌口號就係將佢帶到現實

你唔行係唔會入到場提高可行性 一味諗可行性不如諗正當性 啱就應該去做
一句講哂 香港要獨立 你跟唔跟?
5大訴係有可行性.

獨立只係一部份人要做.同無可能實行.
因為基本地理環境,香港400km 內都無其他國家幫到你.
中共可鎖你香港在400km無任何資源運入.
亦給中共大做文章,話外國支持分裂他人國土.

remarks: 方舟計劃應改變為要求外國提共地方成立特區,
主權在此國, 治權選舉權在特區.
特區亦無該國公民權居主權....
(因無一個國願意給一個地方去成立另一個國家)
今日反國安法聽日反國歌法後日反咩?

國安法係近因 港獨成為重點係果
反惡法只會令你變成一個反對派 不斷希望推翻過去嘅事 惡法嘅出現已經係過去 獨立係未來 只有追求未來嘅目標先有機會贏 人先會有動力
你想要
國際線定外交部?
612定税局?
星火定律政司?

捱打咗咁耐係時候轉個方向 重建香港
如果你將你嘅想像力用係點樣達成目標會有用好多
因為佢地嘅五大訴求係叫人地做,香港獨立係要由自己個邊開始做起,冇乜人想自己落手落腳做
理解唔到嘅再睇下小明篇文

港人是騾仔,政府是車伕,五大訴求是吊在騾前的蘋果
https://lih.kg/2024750

理性是沒有用的
你懷著夢想和仇恨 才企得硬

理性一點想,你找到了陶輝潛建,與爭取民主有什麼關係?
你不是要告陶輝潛建,你應該告陶輝濫暴
這是很理性的

你要對陶輝有仇恨
你要千方百計誅死他

因為他是你的敵人
不要思考潛建和警暴有什麼關聯

思考過度的人,永遠都是問沒有答案的問題
問問答答,就浪費了人生
外判抗爭比個政府
One nation
One Hong Kong
香港獨立
唯一出路
香港係要獨立
one nation
one Hong Kong
好簡單,呢一年民間訴求係不斷進化,因為面對政權打壓係愈來愈嚴重

而家去到已經提早一國一制既地步,出路係點都係得一個答案

時機已到,呢一樣野...係政權迫出來的
諗返起真係好撚憎班仆街
d手段同心態同支那人無分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞