講真點解香港電影打唔入世界主流?

71 回覆
2 Like 8 Dislike
未睇,上流寄生族係英文片?
大佬,香港電影製作點樣‘世界級’呀

特技化妝:我仲未見過特技化妝做疤痕係唔需要後期CG執

道具:喺現場見嘅道具死屍又係假到仆街,又係話CG執之前有新聞話有個道具領班做d道具錢太真,其實print出嚟乍喎,點樣假

混音:我覺得香港混音直情係第三世界level,依家2020年喇口型仲係可以唔sync

CG:呢樣唔使講啦之前有套戲話用一千萬做特技整後生劉青雲張家輝,結果呢
呢廿年真係好多野可以拍,好多攞獎題材
可惜全部唔拍得
咁其實除咗美國有咩地方拍到你講嘅主流片呢?
因為要奶共拍合拍片
14億人市場>全世界市場
點解超越唔到上流寄生族
英國人無話嚴重歧視香港已經好好
其實全球使用粵語人口有一億人
韓文都係得五千萬人
依家同以前點同
港產片最光輝嗰期 西方國家都未咁大愛 英美見你唔係英文就唔會係主流

到依家呢十幾年所謂港產片啲大製作套套都係合拍片 下下要就中國市場同審查 咁仲有咩可能有好戲 就算好睇 同常都只係啲爆谷片

唔係合拍片嘅戲係技巧上 又有幾多套係出色?
更加唔好講啲題材 早幾年直頭係一套俾一套係到鬥慘 睇個影后/女配角提名 班老女人個個角色都係慘到無倫 好似邊個慘啲就邊個攞獎咁
啲戲咁慘咁沉重又點吸引人睇 上流寄生族係慘係沉重 但係人哋識用笑話嚟表達 更加唔好講佢啲剪接同畫面設計做得好好
最大問題係無大進步 甚至係退步 講真近呢幾年講好戲 有邊套你係會介紹俾外國人睇

每次講起港產片 最新覺得好代表到香港又好睇嘅已經係奪命金 (之後幾年唔係無好戲 只係唔知點解每次都諗起呢部)

利申返 上年6月開始少睇港產片 其他戲都少睇 可能呢年幾有好戲上但係我miss咗無講到
4點都啱
但最重要係合拍片令到港產片失去嗰陣味 (文化? 風土人情? 唔識講, 自己GET)
The Farewell
完全唔明點解呢套嘢上年贏咁多獎
東方主義問題其實好嚴重 班鬼佬個個覺得亞洲人就係識kung fu,唔係就ninja
次次都叫你show兩手
對香港嘅印象就係霓虹燈配搭竹棚
跟住就係吳宇森嗰種黑社會,出場有成堆白鴿。
然後男嘅就中山裝,女嘅就係旗袍。
其實杜sir都係係國際有名
又做過康城評審
2000年代大部分片(除咗喜劇)都有喺好多國家上過

不過就唔係好好票房果隻出名
近年踏血尋梅 一念無明 都叫做可以代表下
香港電影搞到咁係香港所有人嘅共業嚟
其實面向英國嘅英國電影都係唔啱美國人口味
BAFTA有時睇到英美兩邊嘅口味分別
呢個post屌警匪片嘅話我知以下戲算咩片
野獸刑警 爆裂刑警 PTU 大事件 狗咬狗 三個受傷的警察

夠膽講大把人一路屌警匪片之後呢到一套都未睇過
成鳩日話香港人啲睇戲口味係Tvb同王三日養大 追求嘅係爆谷速食跟風大堆頭 最好用腦越少越好
香港得警匪片係一半正確
最正確講法係香港高成本製作嘅得警匪片
冇錯
好多時大cast已經高人工
跟住爆破 子彈嗰堆又要一大筆錢
所以杜琪峯有一半片都係慳得就慳,槍戰地方好多都係室內、後巷或者細街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞