講真點解香港電影打唔入世界主流?

71 回覆
2 Like 8 Dislike
明明有好多佳作 點解打唔入世界主流
吓?
1.語言
2.一成不變 永遠都警匪片
3.演員來來去去得幾個
4.除左古天樂冇人有心搞
警匪片boomboomboom
X戰X風暴
以前就係,而家嘅香港片10套有9套連香港人都唔想睇
以前嘅港產片會有浸本地嘅味道
感覺上完全唔同
少林足球 功夫
你睇緊英雄本色嘅時候,大陸仲等緊人救濟,韓國政府仲殺緊平民,台灣仲係白色恐怖緊。
認真答,以前香港電影有股自信,體現到香港核心精神,同香港國際地位高同埋團結好有關,外國人會睇到我地香港迷人既地方
宜家香港已經無左自己核心既意識形態,大家都struggle緊自己既身份問題,自己都好厭倦呢個地方既所有野,俾人感覺無自信,外國人都唔會覺得片入面既香港有咩吸引,咪唔會有興趣
問題係個題目完全無「香港」特色

寒戰,赤道,風暴,無雙,湄公河行動,掃毒,依類成條片基本無香港特色放落其他地方都完全無兀突,點解外國人頭睇?

你玩特效又唔夠荷里活鬥,玩搧情又唔夠波里活鬥

仲有粵語受眾真係太少,之前武打片多人睇,係因為武打片少對白,聽唔明都可以睇動作
好多撚樣一心一年拍一套鳩流賀歲片,又搵得多錢
自然唔會其他範圍突破
香港電影除咗拍黑警洗白片仲有咩好野呀
e.g. 王三日
豪華cast 垃圾劇本
發哥畀佢浪費一次唔夠 要浪費足三次
啲笑點唧我都笑唔出
香港人淨係識話香港得警匪片
你不如噏下有啲咩警匪片 淨係識人云亦云
香港人九成聽到爆裂刑警又話係警匪片 三個受傷的警察又係警匪片
冇新題材唔識拍新野
特技唔進步
冇新演員黎黎去去都係個幾個
淨係識拍賀歲片
當年千機變呢類型其實幾好會用新人題材都唔錯
不過之後電影都好似冇依類型
外國人眼中既香港電影=警匪片/周星星
香港警匪片拍到荷里活都要黎取經

啲警匪片係正,但係睇得多都會厭
外國人崇拜王家衛
某程度係有種西方眼中嘅「東方主義」 而唔係真實嘅「香港」
外國人嘅眼中
香港一係就係CyperPunk一係就係旗袍+黑社會既東方
唔好太信電影人講嘢,信二成好喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞