【HKBU】浸大討論區(11)香港獨立 唯一岀路

1001 回覆
15 Like 3 Dislike
上外國大學online course其實好流行
你google一下MOOC開始發展成熟
只不過係virtual exchange成件事好on9
virtual exchange係咪都要考ielts先join到
要 或者有Professor認可你英文水平
Online course唔係問題,我意思係online course當exchange好智障
無人入浸中
想當初呢個forum係咁叫我唔好入浸中,最後都係入唔到A1碌咗入黎
其實我唔明點解啲人成日叫人唔好入佢哋學校

想自己學校質素keep住唔升反跌?

我嘅拙見喺人多先有機率出人才。
學校排名高 政府投資先會多啲
文社科學校黎講唔似其他綜合型大學咁容易出研究成果,政府撥款黎講e家都唔似關研究事,君不見Poly個mask都0撥款。同埋老實講,校名本身已經係一種招徠,成績好嘅都係入三大,一係就專科,浸中黎講好似冇乜稱得上專科嘅學系。至於成績唔係特別好嘅,始終都係會揀返城理浸嶺教,Jupas UGC個制度下,基本上每年收咩人都係定咗,叫唔叫人入喺大環境下都係一樣。
見Ching咁認真有啲唔好意思

其實一直有投資各八大的研究。
只喺浸會完全冇能力拎到筆錢

「為推動研究工作達至卓越水平,教資會根據各大學申請經學者評審的研資局研究用途補助金的結果,逐步以更具競爭性的形式分配研究用途撥款。」

好慘
其實即係要研究結果,即係綜合研究型大學會有著數,文社科大學 ie 浸嶺教 都係「相對不具競爭力」,呢個係政策問題,其實係同「博雅教育」有一定程度上衝突,但係完全不反映教學水平。成件事咪同QS一樣,隔離又一城大學買prof買研究買著名咪可以沖高排名沖多研究結果我地d錢就去咗錢大康份糧度,搞唔掂
BU唔著重研究 無辦法
唉,又唔怪得學校,每間學校都有自己嘅特色,全人發展理念老實講喺唔錯,亦都幾欣賞。

只喺咁樣做成學校起步要求高同埋難咗。

其他學校一開始就研究型大學起跑,集中資本喺研究到,研究成果帶來更多資助同補貼,再帶起其他文社科嘅發展,繼而全面發展大學,推動排名。

只可以話現今評審機制唔全面。
無辦法
始終文社科所謂既研究成果係無科研咁「有用」同有影響力
有乜出奇
香港教育城個email 都可以請到高登個acc 啦
乜唔係四年一宿嘅咩 year 5 都有得住?
我擔心有感染多啲
始終都有蝗國學生
不如直接話係oversea online class 算啦
浸大文社科好多有心啟蒙學生既prof 冇佢地我覺得自己可能只係一隻港豬
可惜近年愈走愈少
終於就快完一個post
今個post兩個月咋喎
上個post一年先完
今日係學生證last day咁就完咗U life
仲要呢幾個月都冇用過我個學生優惠
連登BU po首次兩個月推爆 樓主英明
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞