平平地既身體檢查大約幾錢次

198 回覆
130 Like 5 Dislike
佢個婚前檢查係香港幾錢到?
因為我都係想驗果D野,有無加埋驗肚仔有無生蟲
肝炎同癌都可以驗血都可以睇到既,驗血可以睇癌症指數姐愈高愈大機會有癌但都只係睇個大慨。如果真係想安心就做埋MRI
btw想知自己打過咩疫苗,唔係有張針卡記錄哂
我係揀左Recommend for female age below 40 最普通standard個隻
https://www.ucare.com.hk/en/our_service/health_screening
做完醫生話冇咩野, 幾健康, 下年再做多次pap, 如果都係冇事就可以隔年做一次
摸你jer仔有冇扯旗?
唔好去卓健 醫生唔專業
自己是旦去檢 = on9
檢完比個報告你都唔識睇

一般驗身最好係搵相熟家庭醫生問驗咩項目先好 醫生一般會按你既性別 年齡 家族病歷 你既病歷 職業等建議你驗咩 驗完一般同你睇埋同講解報告 缺點係貴d (發夢有d同你熟既家庭醫生可以話懷疑你有咩病 幫你寫紙去驗 咁公司/個人保險可以claim到(一切按保單內容為準) )
掉左針卡試過唔去打針,所以都唔知打過咩野
試過用醫保講到好嚴重
但個排我真係日日頭暈

咁樣樣都幫我驗下
全claim
一蚊都唔使比
驗精會有阿嬸幫你打飛機
lm
認真D啦
做body check關政府咩事?
呢啲好似都係抽血檢查嚟
咪同yahoo esdlife嗰啲一樣
又要全面又要平係咁架啦 你係香港搵家庭醫生你覺得check得幾多樣?一張mri都6千幾 到時覺得貴又唔捨得比 咪又係乜都check唔到 同埋去得果邊驗 你咪係果邊搵個識睇既醫生睇囉 到check到有野 先再番香港搵家庭醫生詳細睇 慢慢claim乜claim物啦
寧願咁樣
快啲check下好喎心絞痛好似好大鑊咁
巴打
先講準確程度 醫生安排你check一定準過你自己自選去check 醫生幫你刪除唔需要驗既項目 實際係節省左金錢

第二 mri係貴係一個事實 醫生安排同自己出去做都係貴 但醫生會幫你睇有無需要,睇報告同分析 而你自己唔會同唔識 照完唔識睇報告=倒錢落海 以mri為例 照全身同部分位置已經差幾千蚊 要唔要落顯影劑又要比錢 你有無足夠knowledge去決定?

anyway, 連登仔百毒不侵 單手游出公海 去正常唔需要驗 多謝!
卓健好似有個1500套餐
btw卓健係咪藍黑店
可以驗下有冇精蟲
仲以為你話血脂果d
輸血前唔會幫你驗埋?
3萬幾 去私院做 claim保險
1000蚊果d pan 係唔係任何一間私家都做到
先唔講黃藍,呢間廢到喊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞