[VAPE]霧化器使用者交流區 (19)

843 回覆
10 Like 28 Dislike

Warning! 警告!

吸煙危害健康,未夠18歲嘅小朋友就唔好睇啦!

前言
到底咩係Vape?
電子霧化器(英語:VAPE 或 Electronic cigarette),俗稱「電子煙」
一種以可充電鋰聚合物電池供電驅動霧化器,透過加熱油艙中的電子液體(俗稱煙油、電子液體、E-liquid或E-juice;煙油含有丙二醇、植物甘油、食用香精尼古丁),電子煙無需燃燒,只會產生「蒸氣」亦無焦油及一氧化碳[1],使部分醫學界人士認為其是有潛力的尼古丁替代品,理論上也可以減少部分傳統紙菸對身體的影響、火災發生的可能,並讓以電子煙替代紙菸的吸菸人士遠離紙菸中致癌物。有關電子煙與香菸對人體的危害之比較仍有爭議。英國衛生署曾於2015年提出報告指出電子煙比傳統紙菸少了95%傷害且每年幫助兩萬名吸菸人士戒菸[2],然而此報告所引用之95%數據來源遭部分學者指出證據力薄弱並有利益衝突問題[3]。部分國家尚無明確針對電子煙的管轄法律,對產品品質、尼古丁含量、銷售管道及缺乏使用者的監控。

跟據香港法例 《藥劑業及毒藥條例》,含尼古丁的電子煙屬藥劑製品,需獲香港藥劑業及毒藥管理局註冊,才可在本地銷售或分銷。而尼古丁亦屬該條例下的第1部毒藥,只有持牌藥商才可合法管有或銷售,進出口亦受《進出口條例》(第60章)規管。 據紀錄,香港目前並沒有含尼古丁的電子煙產品註冊為藥劑製品

所以唔理你邊度得到呢d野,你自己諗,呢度冇人知冇人識答
買左HITA
戒咗兩年煙,屎忽痕買咗個Carliburn
2,3po 都未copy
Q&A
1. 何謂大煙?小煙?
唔該你睇左呢條片佢

https://www.youtube.com/watch?v=MBH3ySWHavw

2. 我係新手,我好想試,應該點做?
首先,吸煙危害健康,唔好試,就好似以前細個朋友仔比煙你食你唔會食一樣

3. 但我都係好想試喎
呢個情況,你可以去香港有D比你"試"既鋪頭試下

4.但我小毒撚唔敢試去鋪頭試喎
咁你仆街啦,又要毒又要食
(不過都唔係冇其他方法, 你可以買"小煙"試左先)

常識:
小煙,大概包含所有"即棄式","換彈式","入油式","入油換彈式"既小型器材

即棄式:
多數係成支食完成支掉,十分唔環保,但勝在方便丫嘛
示意圖

換彈式
換彈式多數會留住電池位置,食完淨係掉左裝油個part,多數不設自己入油總之你一定要買佢D彈

留意返某D牌子會有假彈,各下自理

入油式
呢類多數係AIO,(姐係All in one) , 個tank,會不停重用,你要換既野係個coil,姐係個芯

入油換彈式
呢類既小煙油倉係可以換,而coil係入落個油倉度,如果你同一時間想食多過一隻味,你就可以同一時間入幾款油落個油倉再用唔同coil,呢個係普通入油式做唔到既
5.我玩完小煙之後都覺得唔夠皮喎,咁點算呀?
小煙唔得咪大煙囉,咁咩又係大煙呢
大煙多數歸類為,mod,同桿
MOD多數係有晶片控制,可以改唔同W數,新既晶片仲多左溫控,慳電, 直出之類既功能, 但重點係為左唔想爆炸

而桿呢,就因為係電池直出,所以如果你個頭整得唔好有短路多過舊電可以做到既電壓輸出,咪爆囉

咁我玩桿咪好危險囉?
其實E家市面上都開始出現好多有晶片防爆既桿,風險上係低左
但請你係玩之前,熟讀ohms law,條命你自己既,link我就放呢度
https://en.wikipedia.org/wiki/Ohm%27s_law

6.咁我有部機,點食呀?啜部機?
你都痴撚線,有部機,都要個頭架, 正如打邊爐一樣,除左個爐,仲有個煲架嘛

咁頭又點分呢
頭黎講我地有分,成品頭同DIY頭
成品頭
成品頭基本上都係儲油式既頭,換芯即可使用

示意圖
唔同既芯都有唔同既類型,有D係行mesh,姐係網狀芯,理論上最出味
仲有陶瓷芯,普通芯
而成品芯都有建議W數,過左就會有燶味

DIY頭
DIY頭就顧名思議,要DIY囉,咁點DIY呢
係講DIY前,要先講DIY既類型先
DIY會再細分做RDA, RTA同RDTA
示意圖
先講最簡單既RDA
RDA(Rebuildable Drip Atomizer),姐係滴滴仔
滴滴仔係整完之後,就靠入面既棉儲住D油, 霧化後棉唔夠油就會有dry hit,姐係又燶囉

RTA(Rebuildable Tank Atomizer) , 呢種姐係儲油式既霧化器,會好似成品頭咁入油落個頭再由倉地心吸力導去棉度,咁就唔洗成日係度滴油喇

(咁咪好撚方便?)
但留意返,RTA有分上氣孔同下氣孔,由於設計唔同上下條孔對出味,漏油都會有唔同表現(下氣就梗係漏到仆街啦)

RDTA
RDTA就係RDA同RTA既混合體,好多人話唔好用,但呢D野睇人既
講完哂D分類之後

就講返到底點DIY
我講就哂鳩氣,睇片啦

https://www.youtube.com/watch?v=j3Jdy7VNnXA

7. 點解講左咁耐都唔似傳統食煙咁既,我都係鐘意大吸阻喎
屌,我都未講完,除左上面3款,其實仲有分口吸式同肺吸式
口吸就好似平時咁吸左煙後再扯啖氣落肺
肺吸就直接吸落肺
示意圖

最後,都係個句
吸煙危害健康,但戒煙VAPE一定幫到你
Lm跟進一下
d圖冇哂
[VAPE]霧化器使用者交流區 (18)
https://lih.kg/1762219

po頭參考
我都訂左
我訂左賓周先話有機會漏油
冇事既
冇事既
邊度睇到話漏油?
幻想,有oring就有機會咋
個新頭玩左幾日 頭先唔小心訓低左個油倉就GG左
原裝應該有個直倉,網店都有replace,..唔想要玻璃可以買膠,上強國睇
係呀仲有個細倉
不過食兩野就要加
即刻係強國訂返兩個新倉了
等遲下寄落黎
驚下次買黃色膠
透明好D
夠喇魔鬼
但呢部好似冇really,唔知出左未好舊啦,可能好平
rba
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞