【求教】纏繞咗5年 有冇過來人知邊度可以解決背脊啲暗瘡印?

194 回覆
10 Like 2 Dislike
係咁嘅,我已經忍無可忍,每日照鏡都好崩潰加上啱啱出嚟做嘢儲到一筆錢仔,真係想搞一搞小弟忍受左5年後面背脊啲暗瘡印,其實由高中開始背脊已經不斷生暗瘡,細細粒,嗰時唔知後果多手會去坳下佢 ,而且不嬲都係大汗底,搞到依家背脊除左有暗瘡印同埋一啲沉澱左嘅印班之外,仲有少少汗斑

我呢幾年都用盡好多方法去搶救佢,但係一啲都唔見好過
-萬寧買嗰啲去背粒噴霧 ->冇用
-各式各樣嘅番梘(包括乜乜敘利亞焦油皂 )->冇用
-用皮膚科醫生比嘅藥膏 ->冇用
-曬太陽/沙灘游海水 ->原來會治標唔治本仲衰->冇用
-查去印膏 ->大面積->冇用
-坊間教過嘅海鹽溝精油 ->冇用
-用擦背毛巾沖涼->爆得仲多 ->冇用

小弟真係好崩潰,做gym唔敢着背心,識游水嘅唔敢去,驚會俾人見唔到嚇親人,有一次仲爆到之前同ex愛愛都唔敢,又係驚俾佢見到會冇晒性慾
我只係想今個夏天去下沙灘玩,有返個健康靚仔嘅背脊,所以我覺得美容院係唯一出路

咁我都要講下我啲保養方法先,我平時沖涼由大學開始已經係用番梘沖,周不時會爆一兩粒粉刺,但係好奇怪我唔坳佢或者我查啲暗瘡藥膏喺上面等去自然爆完之後,佢總係會變成印,搞到而家成個背脊都係色斑。
到而家係會一日沖兩次,Keep住着睡衣瞓覺,保持背脊唔會同細菌接觸得太多。

上年我已經鼓起勇氣去油麻地一間比較大型出名嘅男士美容中心,但係實在太貴,重點係頂唔順啲hard sell咁撚死hard,好似拒絕佢係殺佢老母咁。

有冇一間比較有良心嘅美容店(最好係黃店)而且有呢啲科技嘅療程可以介紹返俾小弟,或者有冇巴打絲打都係一樣纏繞左好多年最後係點救得返
麻煩晒大家教下比下意見,真係唔該晒大家
有冇圖
背隻有乜所謂
面就話姐
真喺嚴重 俾得起錢 去明愛皮膚科睇
我都係咁
我都係咁
St.Ives身體磨砂
要kill咗呢個問題佢
如果一直唔理一直由佢 啲印只會越積越深
做人要俾啲起勁啊
定係LUSH嗰隻磨砂好啲
10個做 gym 9 個有印 , 你仲好意思話自己做開 gym
真係要整整去 比人推車見到唔開胃
都得呀
+玫瑰果油 kosmea/trilogy
我用背刷 , 雖然會有少少痛 , 但瘡印會淺好多
我不求人加沙紙
試下做背部海藻矽針
都要改善飲食習慣 , 否則睇完皮膚科都會翻發
似係長期食劣質蛋白質
仲粉紅緊,都未謝..
咩係劣質蛋白質
我中學嘅時候都冇飲蛋白奶粉個喎
通常呢啲瘡離唔開糖同蛋白質
汗斑:
去屈臣氏、萬寧配藥部買sebizole 2%洗頭水,沖涼前搽起碼15分鐘再沖水
暗瘡:
用絲瓜刷、溫柔磨砂每日清潔乾淨,搽暗瘡膏or水,等暗瘡謝晒之後用美白去斑產品,可以考慮Atorrege AD+,大間屈臣氏有得賣,唔好以為一時半刻搞得掂,但堅持到冬天應該可以清好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞