6.12事件首位承認暴動罪示威者判囚四年

851 回覆
90 Like 341 Dislike
Only one way,光復香港
乜都冇做鳩拉咁人生已完
啱 大家快d捐
捐錢接濟佢家屬
減咗刑期未

減左都4年呀,DLLM死紅官

無力感好重
呢樣真
唔知有無人會整一個資料庫專for入獄既手足
當係黃色社處咁樣,專門支援佢地出黎之後生活,同埋提醒大家唔好忘記
魚蛋革命有人判3年喎
殺人判誤殺先坐2-3年
你幾時見到大人出事?都係少年手足
上訴刑期啦
上訴啦
一定會有人失去希望 有人會失去耐性 有人會麻目 唔好講4年 4個月都會 因為人性本來如此
只要我哋自己繼續堅持 每次覺得自己就快唔得時再堅持多一下就可以
痴線,政治檢控
香港被告上訴一定唔會加刑
控方上訴先有機會加

大部分人最主要問題係錢
我地要課金補償
你講呢班就係呢家控方/狗官們 都好鍾意話 "你明知呢個係一個暴動現場 但你都無走到 所以你都當係暴動" 咁樣 。

所以其中一個辯護既方向可以係,其實我知呢個係暴動現場,所以我走緊,但走唔到你拉左我,但咁樣打可能就會食左UA , 但認UA 打暴動會係一個方向 因為條罪中左細好多
掟下雜物:暴動,認咗都要坐4年,唔認坐6年
幾乎斬死人:45個月,高尚情操(只限藍屍)
之前蘋果單新聞

控方昨呈上梁天琦和楊家倫案為例,讓法庭作量刑參考。有熟悉兩案例的律師指,上訴庭已訂明,每宗案所涉及的背景和案情均有差異,同類案件判刑的指導作用不大。

律師又指,雖然上訴庭沒有就暴動罪應判多少年監禁訂立量刑基準,但有制訂量刑指引,包括暴動是否有預謀、參與人數和暴力程度、對公眾所造成的滋擾等;並表明必須判處即時監禁的阻嚇性和懲罰性判刑。
有手足整合左510警甴行刑式襲擊記者及香港市民

https://youtu.be/okoY6s37JlQ

幫手推上 Reddit, RT Twitter, Facebook, Instagram, Telegram 唔該
做多左啦
下次試下唔好咁快穿煲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞