求皮膚醫生,有冇巴絲曾經塊面生蠕型蟎蟲?

109 回覆
5 Like 26 Dislike
皮膚問題困擾好多年
塊面好紅又油又敏感
洗過好多錢喺美容院、睇過專科、去過cosxxx打laser, 全部冇用。
近排睇左啲資料關於蠕型蟎蟲,啲圖同埋symptoms同我自己個case好似嚴重懷疑自己都係蠕型蟎蟲作怪
想再睇醫生,睇吓可唔可以查藥膏殺蟎蟲,好多人話soolantra好,但要醫生處方。
有冇巴絲曾經受蠕型蟎蟲困擾?可否介紹醫生

睇少D呢啲嘢正正經經搵個醫生
搵評價好少少既皮膚科醫生做測試啦
樓主成面蛆蛆
Sor
又冇幅圖咁嚴重既
上Amazon search Horse Paste
有效成份Ivermectin 1.87% (Soolantra係1%)

利申:唔建議亂用藥 最好當然睇咗皮膚科先啦
不過呢隻病好容易斷錯症 尤其香港醫生好快就會話係脂溢性皮炎或者粉刺 隻病其實算係玫瑰痤瘡嘅一種 係蠕形蟎蟲數量過多引起
睇圖嚇親

祝你早日康復
係咪床單唔乾淨 有無成日換床單同枕頭套
好似都關事
死啦 我會唔會都係
以前睇過幾次皮膚科,但都醫唔好想搵個有經驗既人介紹
我最開始就係懷疑自己玫瑰痤瘡,去睇專科,醫生話我唔係。但最後用曬佢開既野都冇用,又貴,冇覆診。
第二次睇另一個專科,話我係玫瑰,但開類固醇我揸,用嗰陣時有改善,停咗又復發。
之後又睇咗另一個皮膚科,佢話我係輕微玫瑰座艙,介紹我打彩光,打咗幾次係有啲改善,但係好快又回復原形。
最後因為見到有人話去cosxxx打laser 可以醫好玫瑰座艙, 我又洗咗兩萬幾蚊打咗五次,仍然係冇改善
但係咁多個醫生都冇話過我有過多蠕型蟎蟲
我都成日換㗎啦其實我依家都未肯定自己係咪真係有蠕型蟎蟲,想搵個有經驗嘅巴絲介紹醫生
求醫生推介
分分鐘好多人都有但自己唔知
講起上黎,前年住完酒店之後就喇咗野
雖然而家好番好多但都未好晒
辛苦晒你
因為隻藥只係喺美國上咗市
台灣都係早排先開始引入
所以香港應該冇咩醫生會開
藥房都唔會入到貨 因為隻藥未入得境

另外IPL已經係非藥物治療入面最有用
不過要keep住打 洗費唔會細
玫瑰痤瘡揸類固醇只會有段好短嘅蜜月期
之後會仲衰的
同埋好少會將唔係玫瑰痤瘡斷錯症做玫瑰痤瘡
調返轉就有
所以醫生話得你係嘅 都幾大機會係
建議你先排除咗其他致敏源
一般患玫瑰痤瘡有返咁上下時間嘅都會清楚自己有冇trigger
如果玫瑰痤瘡做Facial有用
就唔會咁多人因為隻病抑鬱啦
屌你搵生意都唔好亂講嘢啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞