Octopus on Apple Pay 等候區 (19)

1001 回覆
10 Like 39 Dislike
咪玩啦, Apple 點會做呢啲嘢, Apple 一句 "屎忽窿你同我死掂佢!" 就有
Apple 個網寫話今日出嗰個先係 GM 喎
即係同日出埋 final??

https://developer.apple.com/news/releases/?id=05182020b
Enjoy 嗰張消費卡 ( Debit Card ) 係自動增值 去個 Enjoy 戶口. 先至再買到野. 而且每日有上限. ( 其實好似八達通 ) 如果你想要買大額你就要人手轉錢過去 .

我估 ( 有錯請指正 ) 有分別.
如果係 ATM Debit Card 我諗應該係直接係你戶口倒扣數. 變左 EPS 一樣.
呢個係正式版喎
Apple server 未改 JSON, 梗係冇嘢睇

係正式呀,beta嗰頁冇watchOS
得release 先有
唔好意思, 搞錯咗
我醒返起啦,之前watchOS GM 得OTA先有,去developer 係見唔到17T608,人哋話可能有人唔小心放咗出黎..
因為非常唔符合蘋果一貫嘅做法,佢哋應該一次過全部出,唔會 watchOS 奇奇怪怪咁出先
因為今日出彩虹錶帶所以一定要出watchOS
你再望望macOS, 仲係beta 4 咋,所以iOS 咪GM住先
macOS 一向都遲
麥巴 依家咩情況?
Yes .

其實就好簡單 , 以前冇中間人, 八達通同 Visa / Master / 聯通拆掂佢. 整個叫做 AAVS ( Consumer 用呢個名應該容易理解啲, 實際上唔係呢個名 ) 可能係 0.5%. 八達通自己本身就抽客戶 1%. 所以聽落去好似八達通一半俾咗 三間信用卡網絡, 但係呢啲網絡又承諾 會畀返 0.4% 回贈比客戶. 咁咪即係佢哋實收 0.1%. 八達通實收 0.5%.

但係當你變咗網上過數 ( 有其他中間人 ) 就唔係用呢個系統, 所以點解好似 Samsung Pay 變咗要收 3 定係 4% 手續費. 亦都即係平時你用信用卡買嘢嘅手續費. ( 如果唔係邊得嚟咁多回贈? 羊毛出自羊身上 )

而家 成件事多咗 Apple, 假設佢一定要濕一濕腳, 佢又係中間人. 佢又唔想啲客戶要比 3-4%手續費, 又想用 AAVS 系統.......... 咁咪大家一齊刷點佢囉.
iPhone 個 watch app 見唔到 2020 個 pride watch face 嘅?
991 就快又爆post
蟻民幾時先有得用
要13.5 GM先有
就快 1001
推呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞