Octopus on Apple Pay 等候區 (19)

1001 回覆
10 Like 39 Dislike
啲外國 site 話 public release 都係今星期
Watch 之前好似已經係GM,冇英文尾
好似未試過 watchOS 出咗 public release 先...
入面咪又係比騙徒jason呃
補圖
可以照升㗎,佢都要有其他功能要用㗎,仲有bug fix呢
iOS 都唔會因為iPhone 7冇face id而唔俾你上iOS 11啦

玩過幾次ios Beta都未試過,但喱次真係watchOS 搶閘.
屌~
係堅古怪
I mean 美國時間25/5, 即係香港時間26/5. 同今日個situation 一樣
So sad
但開始係 gm, 然後跟手出埋個 public release
果然係天下文章一大抄

流浮山限定八達通
watchOS 星期五出GM,星期一出public 版又幾快
唔知iOS 13.5會唔會唔洗等一星期
一日?
我諗應該唔係八仔 食咗 Rate ( 蝕本生意應該冇人會做掛 )

應該調返轉頭係蘋果同 Visa / Master 傾掂數. 變咗好似 AAVS 咁樣.

通常呢啲 Apple 好大 Leverage. 佢嘅客戶群 係最多可以用八達通. Visa / Master terms 唔啱就等於送客比銀聯, 銀聯就係因為最少人用所以第一個肯噏頭. 然後就係等 Visa / Master 其中一個首先跪低, 咁淨返最後一個就要衡量計唔繼續企硬可能輸晒定係一齊玩.

我估計 Terms 其實同之前 AAVS 應該都冇乜分別, 只係而家俾 Apple Pay 可能 Sub 一 Sub 腳 4 - 5 個 Basis Point.
如果係蘋果傾嘅話仲使傾咁遠?
呢啲嘢喺suica一早咗搞掂啦
watchOS 6.2.5 上個星期二 GM咗喇。

Btw, 啱啱update完6.2.5再入watch加卡個頁睇睇,佢load咗好耐。但load完都係冇特嘢睇
AAVS ( 自動增值 ) 係講緊香港. 同 日本 Suica 唔同. 營運模式同賺錢方法都唔同.

又或者係 八達通同 Visa / Master 傾掛. 我講緊嘅唔係技術上嘅問題, 係大家點樣可以 拆掂條數.

事實上我相信同其他生意都冇乜大分別, 所有 Technical 嘅嘢都可以好撚簡單, 一講到利益關係就好撚複雜個個起晒鋼 . ( 好撚正常, 因為我都會 )
簡單講係卡公司 apple 八仔 銀行點樣瓜分商戶手續費
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞