[緊急] ZA 虛擬銀行騙局

82 回覆
155 Like 27 Dislike
大家小心 ZA 網上虛擬銀行嘅騙局
最近網上成日賣廣告,話出咗香港首間虛擬銀行

驗證嘅時候除左需要提供身份證之外,
仲要你前後左右唔同角度咁樣影自己個樣,
同埋要你做口部開合嘅動作。

話就話係驗證係唔係真人,
但係拎外國既網上銀行 tide.co 嚟做比較
人地淨係需要直接正面影一張相
並無需要多角度去拍攝

而依家 ZA Bank 佢要求既多角度拍攝,
絕對可以完全記錄曬你嘅輪廓資料
從而配合智能燈柱嘅人面識別系統
幫助政府更新佢哋嘅資料庫,
從以前身份證嘅平面照片,升級為 3D 識別

所以希望大家唔好為左佢果少少優惠,出賣自己既個人資料
支那野不了
眾安
連個名都出賣咗佢地
啱啊
咁樣拎住個名,實際就係收集資料
咪撚中伏啊
仆街 整左了
( Show Blocked User - 你係我嘅人 )
個網頁睇落感覺有啲假假地
都係用返傳統銀行算啦
前身國安銀行
咁就快啲話比其他手足知,唔好俾佢哋一齊賴耶啦
完全無詳細既資料,全部都係求其打上去既
????
vb係咁 做乜鳩 monzo都要錄片啦岸鳩
On9 你真係唔識野架wo
你唔好話政府同啲銀行合作買佢地啲Data呀笨
你有冇用過stand chart dbs既網上開戶口架個個都係要多角度拍攝,呢啲又唔見你講
外國點開戶關香港撚事,又唔撚係跟HKMA管

利申冇用,純粹覺得樓主好撚On9
Hkma 對於 biometric authentication 要求

因為要取代傳統kyc process, 所以authentication 方便要比傳統銀行嚴d

同埋眾安拎曬牌, 詳情可以試hkma 睇

唔洗係度尻up
我用過外國幾間 Virtual bank. 全部都純粹淨係影相,唔洗多角度拍片
冇用過 DBS 嗰啲呀,但係呢個時勢突然之間彈一間叫 眾安 既野出黎,仲要搞活動話每邀請一個人申請就有現金送,呢個行為相當之有可疑
你唔咁做點同傳統Bank鬥

人地Virtual bank 講左成年幾啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞