[PC]上古卷軸系列集中討論區 32 派口罩?多撚謝晒

1001 回覆
14 Like 0 Dislike
入左坑 想試下玩mod 諗住有個靚靚囡囡
點知爬下巴哈 玩個mod都要裝勁多野
我都係毒撚體驗遊戲算
玩上古卷軸第一個考驗
留名
部新機點呀
好唔好用
skyrim仲未搞掂,執緊
快到喊左,直播都有1080p
直播喺邊度有得睇返
有番D耐性就得架啦,真係唔難
成200幾FPS
借黎推post
仲有無人玩緊ESO架
話說呢度有冇人研究上古卷軸既lore
睇uesp reddit既teslore睇到頭都大
淨係Dragon Break個concept已經屈曬機
仲有咩CHIM同The Godhead根本
簡單d既問題
Lorkhan搞創世既真正目的究竟係咩
仲有人話Lorkhan同Akatosh其實可能係一體兩面
Talos究竟係一個咩野既存在(Tiber Septim? Hjalti? Ysmir?)
佢(佢地)究竟係咪CHIM左?
Dwemer究竟點解會消失曬?
Altmer(Aldmeri Dominion)搞禁大場龍鳳目標都係The Towers
真正目的係想脫離Mundus回歸Aetherius?

打機個陣d Daedric Princes好似好把炮
但睇多左原來好似都唔係真係禁超然
同埋Vivec原來係禁勁(CHIM)
玩Morrowind個陣真係唔多覺
咁多問題,召喚講故佬
講故佬登場

首先完全理解CHIM 好難三言兩語講清,貼吧有我d lore 朋友搞嘅解說post可以去參透下

簡單講就係我明白呢個世界係GodHead嘅一場夢,但呢個只係「零和」,關鍵在於強行保留自我嘅觀念,冇比人「零和」消亡

1. 洛克汗係「空間蛇」,冇人知佢真正創世嘅目的,但有個講法係佢輾轉係Aurbis邊緣個陣望到輪側(你當Aurbis係個車轆,水平打棟睇係一直線黎),呢個就係「塔」,「塔」代表超越我與非我嘅二元對立,達到永恆不滅「不凋花」

但佢係咪因此去做就不得而知

2. 龍蛇係一體兩面嘅鏡像
時間龍—空間蛇
Anu, Anuiel, Auri El/ Akatosh係龍,代表穩定
Padomay, Sithis, Lorkan係蛇,代表混亂

3. Talos係(偽)神,Hjalti同Tiber係同一個人黎,而Ysmir Wulfarth係佢統一戰爭嘅時候係佢條𡃁,歷史上返生過好多次直到佢比Tiber隊冧吸左佢個魂入Mantella到啟動高達Numidium, Dragon Break開掛征服左Summerset Isles(有講法話佢呢個時候CHIM左,改變埋Cyrodiil 氣候,亦有講法佢係用王寇鏡像成神)

Talos其實係Tiber+Wulfarth+Zurin三位一體,好多人認為Talos 係Nord所以Tiber都係
其實係Wulfarth先係Nord,Tiber條撚樣一睇就知係盛產人渣嘅Breton

4. 鍛莫消失講法好多嘅,其中一種係佢地啟動左高達Numidium,集合全族力量打破規則「眾魂」成神,成為Numidium一部份

5. 一部份Et’ada(原靈)比Lorkhan水左黎創世,創完走唔到,成為左Aedra,佢地嘅留低係現世嘅後裔係Aldmer

精靈語Aedra=我們的祖先,Aldmer後尾分裂過幾次,一支跟Veloth出走到Resdayn,就係Chimer(後來嘅Dunmer),另一支比人水左嘅係後黎嘅獸人,當然仲有Ayleid、Bosmer呢d相對近嘅分支

而冇改變嘅個一群,堅持「穩定」嘅就變左Altmer

Thalmor 相信佢地係被囚禁係現世,佢地想要Landfall 逆創世,黎回歸光界呢個鄉下

最後講少少成神
一般Walking Way有6條
1. 披甲(學神做野令大家以為我=神)
比如Tiber背叛Wulfhart 拎左佢個心出黎
就披甲創世後Auri-El拎左Lorkhan 個心出黎
2.塞伊克古道/祖神(超凡入聖)
呢個應該唔難理解,古道就係比你祖先更勁,進而取代佢

3.降世/轉世(三代主角)
呢個都唔難理解
4.CHIM
唔詳講了,有興趣再講
5.眾魂
Dwemer/4代個舊眾王護符,集合好多靈魂嘅力量
6.王寇鏡像
模仿創世時的抽象單元(王—叛軍—觀察者—催化劑)融合不同的個體、不同的存在,以此帶來神性。

之所以名叫鏡像,你因為創世單元里作為主體的王—叛軍是一體兩面、相互轉化的。(前面講嘅龍蛇一體,呢一世(Kalpa)龍係王,蛇係寇)

創世:Auri El(王)Lorkhan(寇)沙克斯(觀察者)

用Talos呢壇野黎解釋Tiber係王,Wulfharth係寇,Zurin係觀察者

加上「塔」嘅力量,創世係Ada Mantia初原之塔,Talos係高達 黃銅塔Numidium

當然重要「死亡」
不過呢個我唔是太識詳細講就唔詳細講

其實我係傾向搞d世俗Lore多,神學唔是我專長,希望冇解錯比你聽,建議你去睇下貼吧d神學大佬寫嘅野
WHO IS THIS
背景啲樹唔多似SKYRIM
係邊度嚟
我post得一定係Skyrim

mod啫
啲樹整到好似去咗無人島打排球咁
就係拍攝用既島

真係好複雜
再慢慢思考下先
同埋如果禁樣理解既話
表面上Skyrim係天災(Dragon)政治(Empire)宗教(Talos)種族(Man vs Mer)問題
實際上其實都係同Morrowind 一樣係神話大戰
(Alduin都係Akatosh一面要做World Eater 而Thalmor又要爆現世)
奧杜因可以講到比較複雜我先放一邊

其實唔存在種族衝突,只是剛好兩邊分別係man 同mer

至少對於Thalmor黎講係,佢地只係針對一切Talos祟拜,而唔係所有Nords
而呢樣野係Great War之後白金協定入面白紙黑字寫明,而係帝國隻眼開隻眼閉,冇嚴正執法
結果烏弗瑞克條on9仔係馬卡斯搞事搞到大一大比Thalmor 發現你班契弟執法不力先派人黎

後黎因為「禁止信仰」引發左政治危機同內戰

而點解禁止祟拜,首先第一件事係TES Lore入面神嘅力量來自崇拜、信仰,有個叫Zen嘅神,就因為崇拜佢嘅人死鳩哂,就比人遺忘左

呢個係Thalmor想做嘅野,令Talos收皮

而原因我自己分析有兩個
1. 簡單黎講就係復仇
Summerset Isle係Tiber征服戰爭時期一直打唔入,黑門海戰打到帝國海軍全軍覆沒搞到Tiber要開掛用高達爆條由千年前開始圍城嘅時間線出黎先攻陷到

比掛狗咁樣征服,條撚樣仲要成埋神

2. Landfall
Tiber係位於世界輪中樞穩固世界嘅存在,那怕Red Mountain, White Gold Tower, Crystal Tower三大座塔失活都唔至於Landfall

咁Talos一收皮,Thalmor 咪得嘗所願囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞