[高達扭蛋/盒蛋討論區6] MSE / FORTE / FW# / SDFC etc...

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
依家淨係放d通販出嚟都就嚟唔夠位
d魂限/電影版全部冇unbox

果然玩具台每個POST都要呢張圖
Wa 屌 冇諗過條撚樣盒蛋post 都有mon,到底有幾得閒
條友乜人嚟
我由post 1睇到post 6都唔多覺呢條友存在
單色蛋d 料係咪唔同d? full color 個d 全部都變到痴立立反而單色無
hcm d 料硬身d 都擺得耐 同埋都幾好玩
10年前兆萬有間散貨鋪勁多單色蛋連蛋紙蛋殼賣$5隻
個時買左幾次 個老闆仲問我要唔要晒成箱
入左一堆不過好多唔見晒
MB SHF 數碼暴龍POST出現得多
caseroll名riderjjj
果時出覺得炒得起入左幾盒
早2日執倉時搵到咪睇下
點知度度都賣晒就決定拎出來賣
單色係擦膠料你擺一世都唔會溶
新個d pvc會出油
一樣有幾種膠
通常擦膠質地, 臘製質地
透明件, 電鍍件又唔同
或者有限定嘅係金屬製

SDFC都唔係全部出油
通常係Stage 1-10, 25-43依批特別易奶嘢
早期編號嘅黏土人都有類似問題
唔知果幾年D膠咩事
後期彈數>CUSTOM>直至FORTE/MSE都好少會油

利申單色膠我都係得皮毛
因為唔只高達
8~90年代好多作品都有製品
龍珠 筋肉人 幽白 疾風無敵銀堡壘 Macross.....
現時點271個老細應該都係神手級別
拉打 高達等等
吹過水, 某D SDFC款有一千幾百隻
見到佢同唔同系列嘅玩家閒閒地都可以吹半粒鐘
亞索龍

夜鶯配hinu先係
大型MA可動性根本唔高,佔好多位擺,又貴,好雞肋。除非係0083果幾部,唔係都唔想買。
阿婆食撚屎都ok
希望有機會出戰艦都唔錯
好似之前出過1/144 半條發射軌道咁
仲可以掛牆
出半架 就夠
BB戰士嘅木馬號、天地城(而家炒到上天花板)
SDFC嘅木馬號、波鞋號、姆沙爾級(炒從來無行貨, 有人玩量產)
FW嘅木馬號
出艦好難 主要係賺唔到錢 堆咗好多死貨要割價先賣到
太大隻定價實高 但係要好多空間放 造成受眾少
要十年八載先炒返上去 笨大都無肉食
幾個系列都係黃金時期出但效果麻麻

我係K澤都用F90、EX-S、V2AB、DX依種方法一模多用賺你錢
全隻FW 木馬真係大左小小
SD木馬對比mse 同fw 又唔太岩比例

唔出通販都出下魂限啦
w hg 36機都敢出
無理由戰艦會差過36機掛

MSE出艦 比例仲大隻過FW
馬格納克小隊都係一模多用
仲有4隻隊長機改少少件又賺一筆
笨大一貫套路
大部人應該食唔落36隻甚至40隻
多數同人share 要一盒6隻算

雖然我都好想MSE出戰艦
Keep住熱度多5年或者有機會
阿爾比昂號、拉·凱拉姆、托勒密、漁火號
mse出艦到時我又要諗位擺dklm
今日行現時點見part 00兩隻賣到 $380
諗起當年megabox 扭左3隻都冇紅渣
利申:3隻都已砌 唔值錢的
https://www.toy-people.com/?p=55804
又有新食玩line
造形好似幾好 不過唔可動 無色 6cm 高.....
早期彈數生產量未有咁多
同埋果陣扭蛋低潮期 無人預MSE咁好賣
除非隻78已經好殘
可能你放上carousell $100~150一樣有人收
見到有個00彈標1K 唔知真心定假膠

MSE嘅價睇唔透 因為一開始就追
但換轉返SDFCC 我都試過一百幾十買1粒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞