【有片】黑警虐待6歲兒子,拳打腳踢︰「就係你呢啲人搞亂個社會!」

4095 回覆
7508 Like 64 Dislike
Push
未來手足
加油
社工叫咩名?屌佢老母就係依啲垃圾,r下春袋幾皮野收入
(https://www.facebook.com/892217210807204/posts/3405703842791849/?d=n)

今晚成晚都係俾呢段「黑警虐兒」片洗版,whatsapp大家都分享左唔同睇法。

以下文章我唔係想blame victim,知道好多資深同工有睇,如有錯漏可以隨便指正交流。好,帶返個頭盔先。

拿你問我。去咗醫院,驗咗有傷痕,同家人對過口供,而且仲有埋片,我真係唔信會有社工「建議」受害人唔報警。唔係幫住某一啲社工講好說話,而係以過往呢幾年嘅經驗 (無法子爆case王見太多了),其實好多時都係child protection行先。我以社工當時睇左條片同見過小朋友傷勢的前設下,分析左以下幾點:

1. 面對長期嘅家暴,加上配偶係警察,所以受害人唔敢報警得好理所當然,因為覺得無用,報完警可能換來更多的暴力。甚至警察嚟到,都係以(家庭糾紛 dispute)來處理,好心嘅就幫你寫張referral 比社署,比社工跟進下囉。但係大部份都會上嚟叫你一人少句就收隊走人。所以,好多家暴受害者嘅心態都係忍。

2. 如果小朋友受咗傷入咗醫院,醫生護士覺得傷痕有可疑,唔係意外造成,一定會通知家長,搵機會admit個小朋友留醫做medical examination。然後再搵MSW -> FCPSU,FCPSU係要outreach上去醫院睇傷勢,決定啟動機制與否,如有可疑亦會通知警崗。之前小社工的個案多由學校社工報,因為之後要做調查,擔心身份尷尬。

3. 報警,其實邊個都可以做,唔止社工。就算你係一個鄰居,你見到一個小朋友隻手有可疑嘅傷痕,你都可以自己去報警。當然報警前,社工有禮貌要知會家長,inform家長會啟動程序和報警。(其實都係為咗小朋友嘅利益着想)

4. 飛拖鞋,踢小朋友,言語侮辱,都只係其中15分鐘影到的片。我相信小朋友應該幾年來都受到不同程度的對待。撇除abuser 的職業,呢條友的anger management 好有問題,需要正視。我相信媽媽同小朋友都過了一段很長的痛苦,才決定會離婚。所以唔好再話「嫁得警察預咗有呢一日」「比黑警中出」,其實人地都已經好慘。

5. 社工「建議」唔報警,呢一個都係可圈可點。第一,呢個「建議」係risk緊小朋友的安全; 第二,社會福利署從來都係一個乜野都講記錄的部門 (超級煩超級均真)。報警,要講原因;唔報警,你都要解釋清楚當時你嘅判斷,點解令到你覺得冇報警嘅需要。black and white入電腦有紀錄,我唔認為一個專業的社工會提出這個「建議」(有人話擔心會影響屋企人嘅前途,所以叫受害人唔好報警😨呢個原因係我聽過最無ground的原因。心唸,阿爸做醫生係咪可以強姦個女,社工見我做醫生而叫屋企人唔好報警?)

6. 點都好,打小朋友就一定係唔啱。我理得你係老師校長醫生律師定賣豬肉,點都係保護小朋友先。記得有次報左警,喺𨋢口比個媽媽恐嚇想郁手咁,無辦法。有啲野做左未必有用,但唔做就一定無用。

小社工愚見,我認為報咗警,就算俾人投訴,都解釋得到。但係如果唔報警,以致小朋友的福利受影響,作為一個社工,就點都解釋唔到。

#唔係幫住個社工
#但矛頭可唔可以對番個abuser
咁既情況下離婚,唔知會keep到幾多身家

不過唔緊要,咁上位一定有得升,最好交通警成部電單車車落去

鬼叫個暴徒咁唔克制
黑警必須死
對,矛頭對番個施虐者🤬🤬🤬 ,咪Spin走
忍唔住comment 讚你講得超詳細又有point啊同工
個垃圾社工都要起埋出嚟啦
就係佢老豆呢d搞亂社會既人生d搞亂社會既人

合理
啲狗成日留意想spin走
睇下置頂,竟然係個社工資料,反而唔係個黑警資料,有無搞錯
有冇社畜建議唔報警嘅證據?
屌你老母真係人渣 以後個細路有陰影你死五百次都補唔到
push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞